• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Moderata framsteg

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterar partiets höstbudget under en pressträff i riksdagens pressrum.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Plötsligt händer det. Moderaterna står återigen för ett starkt försvar, satsningar på rättsväsendet och hårdare straff samt skattesänkningar. Det var inte en dag för tidigt.

Till slut verkar de goda sidorna av Nya Moderaterna ha gift sig med de gamla Moderaternas dito. Det är en efterlängtad utveckling.

Borta är Reinfeldt-erans envisa ovilja att skydda Sveriges territorium. Ulf Kristerssons moderater kämpar i stället för att Sverige ska nå tvåprocentsmålet och gå med i Nato. Likaså är den överdrivet tillåtande inställning till invandring borta. Nu är det M som kämpar för att få ned asylinvandringen till drygt 5 000 per år.

Något som har varit intakt genom alla dessa år är insikten att höga skatter skapar ofria medborgare. Ju mer den som arbetar själv får skörda frukterna av sitt arbete, desto bättre är det. Både för den enskilde och för samhället. Det ökar incitamenten till arbete ytterligare vilket behövs. Inte nog med att regeringen har misslyckats kapitalt med löftet att Sverige till årsskiftet ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Sedan 2014 har Sverige haft den lägsta minskningen av arbetslösheten i hela EU. Nu ser vi även tecken på ekonomisk avmattning.

Moderaterna motsätter sig därför inte borttagandet av värnskatten utan går längre. I Moderaternas budgetmotion som presenterades i går föreslår partiet att den statliga inkomstskatten ska sänkas med en procent per år under budgetperioden. Målet är att pressa ned marginalskatterna så att ingen ska behöva betala mer än hälften av en löneökning i skatt.

Med Nya Moderaterna kom dock även ett fokus på dem som tjänar mindre och det hänger kvar. Därför fortsätter Moderaterna att vinnlägga sig om att ha en bättre fördelningspolitik än Socialdemokraterna.

Ett till jobbskatteavdrag ger alla som jobbar och tjänar över 13 000 kronor i månaden en skattesänkning på 3 200 kronor per år. Struntsummor för höginkomsttagarna men oerhört viktigt för alla med små inkomster.

Moderaterna fortsätter även att sänka skatten för pensionärer. För alla pensionärer. För dem som har en pension från 13 000 till 17 000 motsvarar sänkningen 270 kronor mer i handen varje månad. Detta medan regeringens satsning på pensionärer bara träffar dem med pensioner över 17 000 kronor i månaden.

Men sammanhållningen ska inte bara fungera över generationsgränserna utan också mellan stad och land. Moderaterna föreslår i sin budget att överindexeringen av bensin- och dieselskatterna tas bort. Dessutom vill partiet sänka energiskatten på drivmedel så att priset vid pump sänks med en krona. En välkommen och prioriterad satsning i en tid då människor utanför de stora städerna som behöver bilen allt oftare får höra att de är klimatbovar.

Ett riktigt bra initiativ från Moderaternas sida är att göra om riktade statsbidrag till kommunerna till generella sådana. Kommunernas förutsättningar skiljer sig kraftigt åt. Statlig detaljstyrning skapar mer problem än det löser i nästan alla fall. Kommunerna behöver pengarna, men pekpinnarna skadar och gör att mycket pengar inte kommer dit de behövs.

Det enda riktiga problemet med Moderaternas budget är förstås att den är en strikt teoretisk övning. Det blir ingen gemensam M/KD-budget, inte ens en gemensam reservation. Det är sorgligt. Det vore en tydlig markering mot C och L att det finns ett alternativ.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.