Bageriyrket innebär många tidiga morgnar och tunga lyft, men för kristinehamnaren Stephan Gregard spelar det ingen roll – det är ändå det bästa yrket han har haft.
NWT fick följa med honom en dag på jobbet, mitt under förberedelserna inför kanelbullens dag.
Väckarklockan ringer redan klockan två på natten, eller "morgonen" som Stephan Gregard själv säger, och en halvtimme senare ska han vara på plats. Han är bagare på Bageri Höghuset, tidigare Ejes, i Kristinehamn.
– Jag har väl varit i huset i snart 25 år, säger han samtidigt som han mäter upp deg som snart ska formas till baguetter.
Han kock i grunden och har även testat på flygmotorindustrin, men det var inte förrän han testade på bageriyrket som han hittade hem.
– Egentligen skulle jag bara vara här i tre månader, men du ser ju hur det gick.
100 kilo mjöl
Det första som händer under arbetsdagen är förberedelser av frallor, limpor och annat bröd som säljs i caféet. Färdiga degar har antingen stått på jäsning i eller frysen under natten vilket gör det smidigt att baka av, alltså grädda, allt under följande morgon.
– Efter det börjar jag planera bulldegar, wienerbröd och andra typer av degar som ska stå och jäsa över natten. När jag kommer på morgnarna ska så mycket som möjligt vara färdigt.
Samtidigt som Stephan Gregard pratar springer han runt mellan flera olika stora maskiner. Hans favorit är kavelmaskinen.
– Bättre hjälpmedel kommer du aldrig kunna hitta i ett bageri!
Bredvid maskinerna står ingredienser i gigantiska förpackningar. Sirap i hinkar, mjöl i säckar.
– Det är framför allt sånt som gör att kroppen är ganska färdig efter så här många år. Men det är bättre nu än förr när mjölet kunde komma i säckar som vägde 30 kilo.
Hur mycket mjöl går det åt på en dag?
– Mellan 70 och 100 kilo. Det är väldigt olika.
Gillar service
En arbetsdag tar vanligtvis slut runt halv tolv, men det är ganska ofta upp till Stefan Gregard själv.
– Det är en av de största fördelarna med jobbet. Det är väldigt fritt. Sedan tycker jag ju att det är väldigt roligt också. Jag har alltid gillat att jobba med service.
Han säger att bagaryrket, liksom alla andra yrken, har sina tråkiga stunder men att det egentligen inte finns så många nackdelar.
– Bortsett från att det är ett ganska tungt arbete rent fysiskt är det väl i så fall tiderna som är lite jobbiga. Man kan glömma att ha ett normalt liv, även om man vänjer sig. Jag går och lägger mig runt sju varje kväll.
Blir du sugen på att smaka på allt du bakar?
– Nej, herregud. Den känslan försvann ganska snabbt.
Bakar du hemma?
– Det händer faktiskt. Oftare när grabben var liten, men ibland händer det.
Har du något favoritbröd eller bakelse?
– Vörtbröd. För man gör det så sällan och det är väldigt gott.
Kul att slå rekord
Under hela veckan har bageriet förberett inför kanelbullens dag. En vanlig dag säljer Bageri Höghuset ungefär 30-40 kanelbullar, men under bakelsens egna högtid har de varit uppe på som mest 2700 stycken.
– Vi är glada att det bara händer en gång om året, säger ägaren Charlotte Nilsson med ett skratt.
– Skämt åsido, det är väldigt roligt att försöka slå ett nytt rekord varje år.
Stefan Gregard håller med:
– Man blir såklart trött på att göra så många kanelbullar varje dag, men det är häftigt också.