Gängen bekämpas inte med listor eller samtal

Debatt
PUBLICERAD:
Det som verkligen behövs är rejäla resurser till de brottsbekämpande myndigheterna och steg för steg en mer relevant lagstiftning, skriver Johan Pehrson med flera.
Foto: Jessica Gow/TT
Det är bara med beslut, inte med listor eller samtal, som vi kan återupprätta rättsstaten, skriver Johan Pehrson med flera.

Varje dag läser vi i tidningen om hur kriminaliteten förstör människors liv; om mord och våld, om stölder och droger. Unga rekryteras till en kriminell livsstil i brist på andra framtidsalternativ. Att på riktigt ta tag i kriminaliteten är en nödvändig välfärdsinvestering för framtiden – den kan inte vänta.

Mot denna bakgrund gick Liberalerna in med en konstruktiv och lösningsfokuserad inställning till de breda samtalen mot gängvåldet. Samtalen kom fram till en rad skarpa förslag som på riktigt kan göra skillnad. Det handlar om förebyggande insatser, högre straff och påföljder för en rad brott, mer verktyg för polisen att använda mot de kriminella och åtgärder för att fler ska våga vittna i domstol. Liberalerna kommer nu se till att dessa åtgärder går igenom riksdagen.

I och med att Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade samtalen saknades också förutsättningar för en bred överenskommelse. Det hade varit en stark signal ifall politiken stått tydligt samlad mot brottsligheten. När förutsättningarna för en bred blocköverskridande uppgörelse upphörde var det rimligt att samtalen i detta format också upphörde.

Men trots att en formell överenskommelse inte uppnåddes finns nu goda förutsättningar för regeringen att driva igenom flera effektiva åtgärder för ökad trygghet och mot gängbrottsligheten. Socialdemokraterna har under förhandlingarna visat att de är beredda att förflytta sig i Liberalernas riktning. Moderaterna har i efterhand förbundit sig till att rösta i riksdagen på dessa förslag. Det är bra. Nu finns det möjligheter till handlingskraft och skarpa förslag i riksdagen.

Det som verkligen behövs är rejäla resurser till de brottsbekämpande myndigheterna och steg för steg en mer relevant lagstiftning. Vi ska fortsatt, inom ramen för januariavtalet, driva på för att för att stärka de brottsbekämpande myndigheterna, skapa resurser till förebyggande arbete och att det snarast kommer 10 000 nya polisanställda på plats. Dessutom kommer vi i riksdagen, i frågor där vi inte är överens med regeringen, forma andra majoriteter för att genomföra skarpa lagförslag med fokus på skärpta straff och förstärkta förebyggande insatser.

Det är bara med beslut vi kan ge polis och andra rättsvårdande myndigheter verktyg att stoppa gängbrottsligheten. Det är bara så vi kan ge alla tiotusentals människor som på bred front jobbar med brottsbekämpning det stöd och en kraft de förtjänar. Det är bara med beslut, inte med listor eller samtal, som vi kan återupprätta rättsstaten.

Johan Pehrson (L)

Rättspolitisk talesperson och gruppledare

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot, Värmland

Kjell Åke Holdar (L)

Förbundsordförande, Liberalerna Värmland

Niklas Wikström (L)

Kommunalråd, Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.