Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om allergivänliga träd sågas

Publicerad:
Träden är ett vackert inslag i stadsbilden, men även om man skulle välja de mest allergivänliga träden vid nyplantering, skonas inte allergikerna, enligt en kommunal utredning.
Träden är ett vackert inslag i stadsbilden, men även om man skulle välja de mest allergivänliga träden vid nyplantering, skonas inte allergikerna, enligt en kommunal utredning. Foto: Lena Richardson

Kan kommunen motverka allergiproblem genom att plantera allergivänliga träd?

Inte mycket, är svaret från tekniska chefen Inge Nilsson Piehl, apropå en motion från Ulf Söhrman (M).

Ulf Söhrmans förslag var att kommunen aktivt ska välja trädslag som inte avger allergiframkallande pollen, när nya träd planteras.

Nu har tekniska chefen utrett motionen och kommit med ett förslag om beslut till politikerna.

Hans slutsats är att det inte skulle göra någon större skillnad om kommunen gick in för att välja allergivänliga träd.

Träden är ett viktigt inslag i stadsbilden i Filipstad.
Träden är ett viktigt inslag i stadsbilden i Filipstad. Foto: Lena Richardson

Blåser in

"Det pollen som folk huvudsakligen reagerar på är den vindpollinerande pollen som kan spridas flera mil med vinden. Fjärrtransporten av pollen utifrån Europa och inom Sverige gör det omöjligt att skydda sig helt från pollenexponering. En stor del av björkens frömjöl kommer via just fjärrtransport in från utlandet", skriver Inge Nilsson Piehl.

Han påpekar också att Filipstads kommun är en landsbygdskommun med mycket skog:

"En skogrik kommun som Filipstad i en skogrik region har därav många pollenalstrande växter både i närområdet såväl som i fjärrområden som ligger helt utanför kommunens möjlighet att påverka."

Ornäsbjörk är enligt kommunens utredning det enda trädslag som inte avger pollen.
Ornäsbjörk är enligt kommunens utredning det enda trädslag som inte avger pollen. Foto: Stig Adolfsson

Samtidigt skriver han att kommunen redan idag tar "viss hänsyn" i val av träd.

"Kommunen har företrädesvis på senare år planterat ek, oxel och pilträd vid ny- och återplantering av stadsträd i kommunen; träd som enligt uppgift ger mindre pollenallergiproblem", skriver han. I skrivelsen berättar han också att det finns rekommendationer från Boverket om planteringsavstånd från offentliga platser och plantering av de mest allergiframkallande arterna.

Tekniska chefens förslag är att motionen ska anses besvarad med hans skrivelse. Förslaget tas upp på teknikutskottets möte på måndag, den 7 oktober, och sedan är det fullmäktige som tar beslut om svaret på motionen.

Artikeltaggar

AllergierFamiljFilipstads kommunNyheterParkerTrädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.