Hoppa till huvudinnehållet

Dags att starta årets julgransjakt

Publicerad:
Så här såg det ut när 2018 års gran sattes på plats på Stora Torget i Karlstad.
Så här såg det ut när 2018 års gran sattes på plats på Stora Torget i Karlstad. Foto: Helena Dahlgren

Med mindre än tre månader kvar till jul är det nu dags att inleda årets jakt på julgranar som ska pryda Karlstads torg och besöksplatser.

Vem som helst som tror sig ha en gran som kan passa kan höra av sig till kommunen.

– Vi vill få in så många tips om tänkbara granar som möjligt för att ha stora valmöjligheter. Föreslagna granar jämförs mot varandra och vi väljer de som bäst uppfyller kraven, säger Erik Lisshammar som ansvarar för att julgranarna kommer på plats.

Blir granen utvald både bekostar kommunen nedtagningen av granen och hjälper dessutom till att fräsa bort stubben efteråt.

Vilka krav ställer då kommunen på en gran för att den ska vara en möjlig kandidat?

Jo, för att granen ska fungera på någon av platserna ska den vara grön, 6-15 meter hög och fin på alla sidor. Grenarna ska sitta tätt och vara jämnt fördelade. Det får bara vara en stam och den måste vara rak. Granen måste vara lätt att komma åt så att inget skadas när den tas ned och för att den enkelt ska kunna flyttas från platsen. Det är även nödvändigt att granen står nära en väg, så att den är inom kranbilens räckvidd. Avståndet till uppställningsplatsen ska helst inte vara för långt.

De som har en gran som de tror skulle passa får gärna ta ett kort och skicka till julgran@karlstad.se. Det är viktigt att skriva med var granen finns, samt namn och telefonnummer. Man kan också ringa till kommunens växel på 054-540 00 00.

Granar söker till följande platser i kommunen:

• Stora Torget i Karlstad

• Hagatorget i Karlstad

• Bibliotekshuset i Karlstad

• Molkom, på torget vid Konsum

• Storgatan i Väse

• Stationsparken i Edsvalla

• Norsplan i Vålberg

• Biblioteket i Skattkärr

Se när granen restes på Stora torget i Karlstad förra året:

Artikeltaggar

Erik LisshammarJulKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.