Hoppa till huvudinnehållet

Brobygget över Örsholmsälven är i gång

Publicerad:
Arbetet med en ny bro mellan Lamberget och Örsholmen har påbörjats söder om Elverumsbron.
Arbetet med en ny bro mellan Lamberget och Örsholmen har påbörjats söder om Elverumsbron. Foto: Lisa Olaison

Nu har bygget av den nya bron över Örsholmsälven mellan Lamberget och Örsholmen inletts. Bron ska ersätta Elverumsbron som är i dåligt skick, men som blir kvar som gång- och cykelbro.

Elverumsbron har sett sina bästa dagar. Den byggdes som en tillfällig bro i slutet av 1960-talet, men har fått stå kvar. Nu ska den dock snart pensioneras för fordonstrafik.

– Ja, den är i dåligt skick. Bland annat är pelarna spruckna. Därför inledde vi för tre veckor sedan byggnationen av en ny bro lite längre söderut.

– Den nya bron blir en förlängning av Kalvholmsgatan på Lamberget och når Örsholmen strax söder om Blekegatan, säger Stefan Prochazka, broförvaltare på Karlstads kommun.

114 meter lång

Arbetsnamnet på bron är Nya Elverumsbron och den blir 114 meter lång och 13,3 meter bred inklusive den gång- och cykeldel som blir en del av bron.

Det är Peab som ska bygga bron och man har tagit bort vegetationen på båda sidor om älven och inlett markarbetena. Pålningen ska inledas på Örsholmssidan medan sanering av det som förr var en soptipp ska ske på Lambergssidan.

Klar om ett år

– Den nya bron ska stå klar i november 2020 till en kostnad av 40 miljoner kronor. När den är öppnad kommer Elverumsbron bli kvar som gång- och cykelbro. Vi kommer att sätta upp fysiska hinder så att inga fordon längre kommer att kunna köra över den, säger Stefan Prochazka.

Till våren inleds upprustningen av Västra bron vid Karlstads teater. Bland annat ska den förstärkas och kantbalkar och räcken ska bytas. Arbetena ska vara klara efter sommaren.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads teaterLambergetNyheterÖrsholmenStefan ProchazkaTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.