Hoppa till huvudinnehållet

Sida och Karlstad i samarbete för en rättvis och hållbar värld

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi vill uppmärksamma globala frågor som jämställdhet, hållbarhet, miljö och klimat och visa hur viktigt det är att agera lokalt för att göra skillnad globalt, skriver Carin Jämtin och Per-Samuel Nisser.

Nästan dagligen kommer nya rapporter om vårt klimat; isarna på Arktis smälter, vädret blir torrare, varmare och mer extremt. I spåren av klimatförändringarna drabbas människor – framför allt människor i fattiga delar av världen som ofta är direkt beroende av naturresurser som skog, mark och vatten för att klara sig.

Det här är en utveckling som vi både måste och kan vända. Dels genom att arbeta i låg- och medelinkomstländer i partnerskap med dem. Men minst lika viktigt är det lokala arbetet för att skapa en hållbar framtid för alla.

Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
Carin Jämtin, generaldirektör, Sida Foto: Jonas Ekströmer/TT

2015 enades världens ledare om de Globala målen för hållbar utveckling. Det är 17 ambitiösa mål om allt från att uppnå jämställdhet och skapa hållbara städer, till att utrota all världens hunger och fattigdom.

Mycket har också blivit bättre, fler barn än någonsin går i skolan och fattigdomen i världen har halverats sedan 1990. På miljöområdet satsar Sida genom biståndet på allt från forskning till crowdfunding för ren energi. Ett exempel är ett unikt samarbete med lokala solelsföretag i Zambia där 1,6 miljoner människor på landsbygden kommer att ha fått elektricitet när projektet avslutas 2021.

Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun
Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun Foto: Lisa Olaison

Men trots de framsteg som görs är det långt kvar innan vi har en rättvis värld. Världens rika länder står för den absolut största delen av världens koldioxidutsläpp. I Sverige var koldioxidutsläppen 5,1 ton per person år 2017 och i USA 15,7 ton per person. Det kan jämföras med Mocambiques 0,3 eller Rwandas 0,1 ton per person.

De Globala målen gäller alla – utvecklingsländerna såväl som länder i västvärlden, ner till kommuner, företag och privatpersoner. För biståndsmyndigheten Sida är därför Karlstads kommun en viktig partner i arbetet för en hållbar framtid.

Karlstad gör mycket i sin dagliga verksamhet för ökad hållbarhet. Maten som serveras i förskolor och skolor blir mer klimatsmart och här finns bra möjligheter till god hälsa för alla genom tillgänglighetsanpassade vandringsleder och lekplatser, Resurscentrum för äldre och utegym. Karlstads kommun har också som mål att bli en fossilfri stad genom att göra det så enkelt som möjligt för Karlstadsborna att bo, resa och handla hållbart i Karlstad.

Genom bra planering skapas förutsättningar för att Karlstad växer på ett långsiktigt hållbart sätt och är en plats där vi trivs och vill leva och bo även i framtiden.

I dag invigs Globala Karlstad, ett samarbete mellan Karlstads kommun och Sida. Vi vill uppmärksamma globala frågor som jämställdhet, hållbarhet, miljö och klimat och visa hur viktigt det är att agera lokalt för att göra skillnad globalt och hur nödvändigt biståndet är för att minska fattigdom och förtryck runt om i världen.

Låt dig inspireras att agera lokalt och på så vis påverka globalt, både i det stora och i det lilla. Varmt välkommen att uppleva film på Rådhusets fasad, utställningen Zambian Dads på Värmlands Museum, prylbytardag på Tingvallagymnasiet, hållbar matlagning i Mitt i City och mycket mer.

Om vi ska få en ren planet, fri från fattigdom och förtryck, måste vi arbeta tillsammans och vi måste agera nu. Vi hoppas att Karlstadsbor, föreningar, skolor och företag är med oss i arbetet för en bättre och rättvisare värld. Tillsammans gör vi skillnad!

Carin Jämtin

Generaldirektör, Sida

Per-Samuel Nisser

Kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun

Artikeltaggar

Carin JämtinDebattHållbarhetJämställdhetKarlstads kommunKlimatMiljöpolitikPer-Samuel NisserSida