Prins Daniel invigde nya kartongmaskinen

Publicerad:
Prins Daniel och Petra Einarsson, koncernchef för Billerud Korsnäs på invigningen av KM7. Foto: Tommy Andersson

Vilken kunglig invigning!

Prins Daniel öppnade den symboliska papplådan som markerade starten för den nya kartongmaskinen KM7.

– Det känns stort och speciellt att vara här i dag, säger prinsen.

Orkestern spelade och scenen var upplyst i grönt ljus inför den storslagna invigningen av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin på Gruvön i Grums på torsdagskvällen

Lättade chefer visade upp jättemaskinen på Gruvöns bruk

Samtidigt var ett knappt tusental ortsbor samlade för att följa evenemanget där både prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan, S, medverkade.

– Det känns jättebra att de satsar för framtiden och att industrin lever kvar i Grums, säger Johnny Jacobsson, 48, som var på plats med barnen Saga och Viktor.

 Johnny Jacobsson, 48, från Grums med barnen Viktor Edelund, 12 och Saga Edelund, 6.
Johnny Jacobsson, 48, från Grums med barnen Viktor Edelund, 12 och Saga Edelund, 6. Foto: Tommy Andersson

– Det betyder jättemycket för orten, det ger både arbetstillfällen och allt runt omkring också, säger Agneta Axelsson, 69.

Sabine Busch, 60 och Agneta Axelsson, 69, från Vålberg.
Sabine Busch, 60 och Agneta Axelsson, 69, från Vålberg. Foto: Tommy Andersson

Efter en teaterföreställning och framåtblickar på nya innovationer där papper och kartong kan ta marknadsandelar - redan nu finns prototyper på flaskor och batterihöljen av papper - så äntrade prins Daniel scenen.

Näringsminister Ibrahim Baylan, S, koncernchef Petra Einarsson, prins Daniel och tf landshövding Johan Blom följde uppträdandena på scenen.
Näringsminister Ibrahim Baylan, S, koncernchef Petra Einarsson, prins Daniel och tf landshövding Johan Blom följde uppträdandena på scenen. Foto: Tommy Andersson

Han poängterade vikten av att satsa på hållbarhet och miljö genom att använda skogens resurser på nya sätt.

– Vi får skänka en tanke till alla duktiga innovatörer, modiga entreprenörer, ingenjörer och skickliga arbetare som gjort den här otroliga utvecklingsresan möjlig. För utan dem skulle skogen och träden bara fortsätta vara träd i stället för fantastiska produkter som vi exporterar runt hela världen, säger prins Daniel.

Prins Daniel och koncernchef Petra Einarsson invigde den nya kartongmaskinen KM7.
Prins Daniel och koncernchef Petra Einarsson invigde den nya kartongmaskinen KM7. Foto: Tommy Andersson

Därefter öppnade han en låda av kartong som avtäckte bokstäverna KM7 gjorda i vit kartong samtidigt som orkestern började spela "Happy Birthday" till den nya maskinen på Gruvön.

– Det känns stort och speciellt att vara här i dag, säger prinsen.

Artikeltaggar

Billerud KorsnäsEkonomiGrumsIbrahim BaylanIndustrierNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare