Hoppa till huvudinnehållet

Ny rullskidbana klar på gränsen

Publicerad:
Töcksfors IF och Örje IL har asfalterat en del av sina skidbanor vid Kölen sportcenter på gränsen mellan Sverige och Norge och fått en 2,2 kilometer lång rullskidbana.
Töcksfors IF och Örje IL har asfalterat en del av sina skidbanor vid Kölen sportcenter på gränsen mellan Sverige och Norge och fått en 2,2 kilometer lång rullskidbana. Foto: Christer Wik

En ny rullskidbana står klar vid Kölen sportcenter på gränsen mellan Sverige och Norge. Det är den tredje banan i Värmland. Den 7 oktober är det dags för invigning.

– Vi är väldigt nöjda med projektet, säger Thore Berglund.

Han är ordförande i Töcksfors IF som tillsammans med den norska grannklubben Örje IL står bakom satsningen.

2007 invigde de båda klubbarna Kjølen sportcenter som i dag är en längdskidanläggning med bland annat ett 2,5 kilometer långt konstsnöspår.

2,2 kilometer spår

Nu har delar av banorna förvandlats till en året runt-anläggning.

– Vi har asfalterat 1 000 meter av konstsnöspåret och 1 200 meter av den nya väg som leder bort till en ny vindkraftpark, verkligen dragit nytta av den och försett den med belysning.

– 2, 4 miljoner kronor har projektet kostat och av dem har vi sammanlagt fått 700 000 i bidrag av Norsk tipping (Svenska spels norska motsvarighet) och lika mycket vardera av försäkringsbolaget Gjensidige och Marker sparebank.

– Den sista delen har vi själva stått för. I övrigt har inte några svenska pengar lagts i projektet, säger Thore Berglund.

Redan nu är det många som tränar på den nya rullskidbanan.
Redan nu är det många som tränar på den nya rullskidbanan. Foto: Christer Wik

Den asfalterade delen innebär ett lyft i träningen för många skidåkare på båda sidor om gränsen.

– Vi är väldigt nöjda med projektet. Det här blir den tredje rullskidbanan i Värmland efter Torsby och Filipstad. Den närmaste i Norge finns i Tistedal utanför Halden och så finns det några banor i Oslo-trakten.

Den 7 oktober är det dags för invigning och den blir kändistät.

– Ja, då får vi bland annat besök av elitåkarparet Linn Sömskar och Ragnar Bragvin Andresen och det är i stort sett klart att också rallycrossföraren Thomas Bryntesson som även är en duktig skidåkare kommer. Det gör dessutom kände speakern Kjell Erik Kristiansen.

Artikeltaggar

NyheterRullskidorSportThomas BryntessonThore BerglundTöcksforsTöcksfors IF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.