Man biter inte den hand som föder en

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att de enskilda näringsidkarna väljer att göra detta beror i sin tur på att bankerna (Bankomats ägare!) bestämt sig för ett system som försvårar och fördyrar betalning med kontanter, skriver Agne Sandberg.
Foto: Martina Holmberg / TT
Vi menar att kommunens egna principer om likabehandling, tillgänglighet och icke-diskriminering måste innebära att medborgare och besökare i vår stad ska kunna betala både med kort och kontanta medel, skriver Agne Sandberg.

I NWT den 30 september konstaterar Bankomats vd att användningen av kontanter fortsätter att minska, vilket gör att det blir allt dyrare för Bankomat AB att upprätthålla kontantinfrastrukturen. Han menar att det inte är rimligt att Bankomat m fl ska ta den kostnaden. Men han förtiger att det är Bankomats egna ägare som driver på den här utvecklingen.

Frågan som måste ställas är varför kontantanvändningen minskar. Ett skäl är naturligtvis smidigheten för kunder att swischa eller betala med kort. Men ett annat skäl är att det börjar bli allt svårare för mig som kund att få betala kontant. I Karlstad vägrar alltfler restauranger och utskänkningsställen blankt att ta emot kontanta medel. Man hänvisar till att det råder avtalsfrihet mellan köpare och säljare. Detta innebär i sin tur att en enskild handlare/näringsidkare kan bestämma sig för att upphäva riksbankslagen som säger att kontanter är lagliga betalningsmedel.

Varför är det då på detta viset? Att de enskilda näringsidkarna väljer att göra detta beror i sin tur på att bankerna (Bankomats ägare!) bestämt sig för ett system som försvårar och fördyrar betalning med kontanter. Det är de egna ägarna som har bäddat för den fördyring som Bankomats vd ojar sig över. Men man biter väl inte den hand som föder en…

Så, tvärtemot Bankomats vd hävdar jag att det är utomordentligt rimligt att Bankomat, eftersom bolaget ägs av de fem storbankerna Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, ska ta den påstådda kostnadsökningen.

Som vänsterpartist i Karlstad har jag tillsammans med partikamrater lyft frågan om vår rätt till kontantbetalning i flera debattinlägg i lokala media. Vi har också föreslagit kommunfullmäktige att kommunen borde utreda och motverka den kontantlösa hanteringen i Karlstad.

Vi menar att kommunens egna principer om likabehandling, tillgänglighet och icke-diskriminering måste innebära att medborgare och besökare i vår stad ska kunna betala både med kort och kontanta medel. Vi påpekade också att de nya kontantlösa betalsystemen kan hota den personliga integriteten på olika sätt. Vi vet varken hur, eller av vem all den personinformation som via ettor och nollor i digitala nätverk samlas, sprids, lagras och används.

Agne Sandberg

Vänsterpartist i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.