Lättade chefer visade upp jättemaskinen på Gruvöns bruk

Publicerad:
Mia Engnes, projektchef, i nya kartongmaskinen KM7 på Gruvöns bruk i Grums. Foto: Lisa Olaison

På torsdagen invigdes jättemaskinen KM 7 på Gruvöns bruk. 7,6-miljardersinvesteringen är den största i Billerud Korsnäs historia, och det var en glad och lättad projektchef som mötte pressen.

– Vi tar ett gigantiskt tekniksprång, och det känns helt magiskt, säger Mia Engnes.

Projektet, som omgärdats av en hel del problem i form av förseningar och fördyringar, är nu äntligen i hamn. Nästan 2 miljarder dyrare än beräknat blev det, och ett halvår försenat.

– Det beror framför allt på markförhållandena som inte var som mätningarna visade, säger Mia Engnes.

När man under pålningsarbetena nådde det man trodde var berggrunden krackelerade den som äggskal, berättar hon. Berget fanns betydligt längre ner, och man tvingades därmed till djupare och mer omfattande pålning för att bygga fabriken som inrymmer den 17 000 ton tunga kartongmaskinen. Men nu står den där, som ett bevis på att bolagskoncernen tror på Gruvöns bruks framtid.

Bland de största i världen

Den 350 meter långa kartongmaskinen är en av de största i sitt slag i världen, och ersätter de gamla trotjänarna PM 1, PM 2 och PM 5. Den äldsta av dem, 1:an, är faktiskt från 1929.

Pappret produceras i grunden på samma sätt som tidigare, men maskinens produktionskapacitet, komplexitet och grad av automatisering tillhör en annan värld. En värld av global konkurrens där det gäller att hela tiden anpassa sig efter marknadens svängningar och förändrade konsumtionsvanor.

– Marknaden ser något annorlunda ut i dag än när investeringsbeslutet togs. Marknaden för papper generellt är något sämre idag, men inte för den typen av papper som vi tillverkar i KM 7, säger koncernchefen Petra Einarsson.

Petra Einarsson, koncernchef Billerud Korsnäs.
Petra Einarsson, koncernchef Billerud Korsnäs. Foto: Sanna Emanuelsson

Flexibel maskin

KM 7 är en flexibel maskin som kan producera en bred palett av papperstyper. I dag tillverkas kartong som till största delen används till förpackningar för mat och dryck - pappmuggar, mjölk-, juice- och yoghurtförpackningar till exempel - och förvaringsboxar för exklusiva varor. På de marknaderna växer efterfrågan, inte minst tack vare suget efter förnyelsebara, fossilfria material. Plastförpackningar för engångsbruk är på väg ut, papper på väg in.

– Vi tar nu ett stort steg in i framtiden med KM 7, säger koncernchefen.

Peter Hallqvist berättar om den nya kartongmaskinen KM7 som invigdes under torsdagen på Gruvöns bruk.
Peter Hallqvist berättar om den nya kartongmaskinen KM7 som invigdes under torsdagen på Gruvöns bruk. Foto: Lisa Olaison

Går enligt plan

När KM 7 är i full produktion ska den leverera 550 000 ton kartong per år. Det beräknas vara verklighet 2023. Den sattes igång i april i år, och den så kallade upprampningen av produktionen pågår hela tiden.

– Det går enligt plan, vi ökar produktionen varje vecka, säger driftsingenjör Johan Isaksson.

Samtidigt som man kör den nya maskinen kör man fortfarande PM 4, som tillverkar vit liner, som blir vätskekartong och PM 6 som tillverkar fluting, det veckade pappret i wellpapp.

Prins Daniel invigde nya kartongmaskinen

Den nya maskinen är mer avancerad och tekniskt komplex, men man har inte behövt leta efter kompetensen någon annanstans.

– Det är våra gamla operatörer på Gruvöns bruk som jobbar med den. De har kunskapen som krävs. Men det är klart att det har krävts en hel del internutbildning, säger Johan Isaksson.

En översiktbild över Gruvöns bruk med den nya kartongmaskinen i förgrunden. 7,6 miljarder kronor har den kostat att bygga och sätta igång.
En översiktbild över Gruvöns bruk med den nya kartongmaskinen i förgrunden. 7,6 miljarder kronor har den kostat att bygga och sätta igång. Foto: Lisa Olaison

20 personer mindre

Innan KM 7 fanns jobbade cirka 870 personer på hela bruket. I dag är man nere i 850, och det är den nivån man tänker ligga kvar på.

– Från början var det tänkt att minskningen skulle bli större, men marknaden för det som produceras i PM 4 och PM 6 är stark, så där har vi behållit mer personal än planerat, säger Isaksson.

Driftsingenjör Johan Isaksson, i lagret vid den nya kartongmaskinen KM7.
Driftsingenjör Johan Isaksson, i lagret vid den nya kartongmaskinen KM7. Foto: Lisa Olaison

Maskinen presenterades för media under torsdagsförmiddagen. Under kvällen hölls en större invigningsceremoni med bland andra Prins Daniel och näringsminister Ibrahim Baylan.

Färdiga, etiketterade kartongrullar på väg ut till lagret för vidare transport till kunder över hela världen.
Färdiga, etiketterade kartongrullar på väg ut till lagret för vidare transport till kunder över hela världen. Foto: Lisa Olaison
Just den här dagen körde man en obestruken papperstyp. Olika typer av bestruken vätskekartong är annars det man tillverkar mest i KM 7.
Just den här dagen körde man en obestruken papperstyp. Olika typer av bestruken vätskekartong är annars det man tillverkar mest i KM 7. Foto: Lisa Olaison
Mia Engnes, projektchef, visar runt i det 18 000 kvadratmeter stora lagret.
Mia Engnes, projektchef, visar runt i det 18 000 kvadratmeter stora lagret. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Billerud KorsnäsGrumsIbrahim BaylanNäringslivPappersindustriPetra Einarsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare