Hoppa till huvudinnehållet

Gränsöverskridande turné med gränstema

Publicerad:
Öivind Roos och Bengt Berg bjuder in till humoristiska kvällsvandringar i ord och ton. Allt med riksgränsen som en röd tråd.
Öivind Roos och Bengt Berg bjuder in till humoristiska kvällsvandringar i ord och ton. Allt med riksgränsen som en röd tråd. Foto: Aron Eriksson

Den ene är en poet och före detta riksdagsman från Fensbol. Den andre en dragspelande teaterdirektör från Kongsvinger. Tillsammans ska de ut på en gränsöverskridande turné.

Norge och Sverige. Två länder med mycket gemensamt. Inte minst i landområdet mellan Klarälven på den svenska sidan och Glomma i Norge. När Bengt berg och Öivind Roos gör gemensam sak är det just det gemensamma som står i fokus.

Skrönor och dikter

Genom dikter, visor, skrönor och vardagsfilosofiska funderingar ska den gemensamma historian berättas från istid till nutid.

– Gränsen mellan Sverige och Norge har ju på många sätt varit väldigt osynlig. Om man bortser från den huggna gatan i skogen så märks den knappt, säger Öivind Roos, chef för Teater i Glåmdal som också står bakom föreställningen.

– Eller förresten, gränsen var tydlig under efterkrigsåren. Då åkte många svenskar på dans till Norge, och de fick alla norska tjejer eftersom de hade mycket finare bilar, fortsätter Öivind Roos.

Turné

Bengt Berg och Öivind Roos har känt varandra i 30 år, men det är först nu som de samarbetar i ett större sammanhang. Föreställningen Östan om skratt - Vestafor gråt har premiär i Morokulien 16 oktober.

Ytterligare elva föreställningar i Sverige och Norge är inplanerade med avslutning i Torsbergs bygdegård 3 november.

– Det blir intressant att se hur förställningen tas emot på olika platser, för det skrattas åt olika saker på större orter jämfört med landsbygden och säkert skiljer det också mellan Sverige och Norge. Jag tror till exempel att den svenska publiken kommer att uppskatta Öivind väldigt mycket, säger Bengt Berg.

Humor

Öivind Roos och Bengt Berg har känt varandra i 30 år, men den stundande förställningsturnén är deras första stora samarbete.
Öivind Roos och Bengt Berg har känt varandra i 30 år, men den stundande förställningsturnén är deras första stora samarbete. Foto: Aron Eriksson

Humor har en central del i berättandet under föreställningen, men målsättningen är att bjuda på såväl gråt som skratt.

– Vi har mycket gemensamt inom såväl författande och poesi som musik. Det handlar troligen mycket om att gränsen mellan länderna varit så öppen och att vi präglats av samma typ av natur och miljö, säger Bengt Berg.

Förbjudna ämnen

Lite av det mesta av vardagen kommer att behandlas, men de för stunden kanske mest heta ämnena; varg, vindkraft och klimatförändringar tas inte upp.

– Vi vill ju att folk ska gilla oss! I Norge är vargfrågan otroligt het, det blir nästan slagsmål så fort ordet varg nämns. I stället bjuder vi på en bruksanvisning kring hur man tillverkar en älg, säger Öivind Roos.

Artikeltaggar

Bengt BergNöje/KulturTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.