Den svaga riksdagen

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) skall presentera Lena Micko (S) som ny civilminister och Ardalan Shekarabi (S) som ny socialförsäkringsminister.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Trots att all riksdagen enligt regeringsformen är den yttersta källan till makt så är det i praktiken regeringen som bestämmer. Dagens oklara majoritetsförhållanden har inte ändrat på det, och det blev tydligt i och med den senaste regeringsombildningen.

När Annika Strandhäll (S) i måndags plötsligt aviserade sin avgång blev hennes post som socialförsäkringsminister ledig. Ett beklagligt dödsfall i familjen fick henne att vilja trappa ned. I går så utsåg statsminister Stefan Löfven (S) Ardalan Shekarabi (S) till hennes efterträdare. Men då måste hans tidigare post som civilminister fyllas, och det gjorde han med Lena Micko (S), som varit ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

För Shekarabi blir det en uppenbar befordran och en klar signal att Socialdemokraterna vill lyfta fram honom i en mer ledande position, kanske till och med som partiledare en vacker dag. Samtidigt så kan posten som socialförsäkringsminister vara otacksam då det ansvariga statsrådet kommer att få utstå kritik när det gäller sjukskrivningar och pensioner. Det blir också Shekarabi som får börja genomföra det idiotiska förslaget om en så kallad familjevecka.

Anmärkningsvärt är att Löfven rekryterat ännu en minister utanför riksdagen. Lena Micko kommer som sagt från organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, där hon fått försvara kommunernas intressen gentemot regeringen. Nu skall hon som civilminister driva regeringens intressen gentemot kommuner och regioner. Men hon kommer inte från riksdagen, vilket man kan tycka borde vara den naturliga rekryteringsbasen. Även de nya statsråden Anna Hallberg (S) och Eva Nordmark (S) kom utanför riksdagen, den förra från Almi och den andra från TCO.

Det säger en hel del om regeringens och Löfvens syn på den egna riksdagsgruppen när de ser sig utanför riksdagen när ministrar skall utses. Där borde ju de bäst lämpade sitta, på platser som ordförande eller vice ordförande i utskotten till exempel. Så är det i många andra länder, och där kan oppositionens motsvarande ledamöter få epitetet som skuggministrar.

Men trots att Sverige på pappret är en parlamentarisk demokrati så är parlamentarismen satt på undantag. Regeringen har en oerhört stark ställning, även utan förekomsten av majoritetsval och tydliga majoriteter i riksdagen. Det har gjort att riksdagen och dess ledamöter behandlas styvmoderligt. Och i ärligheten namn så har detta gällt oavsett regeringens politiska färg.

Man kan ju tycka att ett otydligt valresultat skulle innebära att riksdagens makt stärktes på regeringens bekostnad. Om en regering inte har majoritet utan bara tolereras av riksdagen så skulle möjligheten öppnas att avgörande frågor kom att behandlas och förhandlas i riksdagens utskott. Ett tag så såg det också ut att det kunde bli så. Men svenska politiker är så rädda för det att vi istället fick januariöverenskommelsen.

Med Jöken som har de avgörande politiska frågorna kommit att avgöras utanför riksdagen, genom direkta förhandlingar mellan de rödgröna regeringspartierna och stödpartierna Centern och Liberalerna. Därmed har regeringen Löfven kunnat regera vidare i ostört bo, och statsministern utser vilka statsråd han vill – utanför riksdagen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.