Löneökningarna är den brännande frågan i den kommande avtalsrörelsen. Hur mycket mer är rimligt att få i lön när nedgången inom industrin är ett faktum och jobben riskerar att flytta utomlands?
Lena Andersson är laddad inför avtalsrörelsen 2020. Hon är rådgivare i Värmland för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och håller tummarna för nya kollektivavtal inom industrin som löper under lång tid.
– Det skapar arbetsro för våra medlemmar, förklarar hon.
Flexibel bemanning
För Teknikföretagens drygt 4000 medlemsföretag är löneökningarna den stora frågan.
– Det är viktigt att vara konkurrenskraftig. Det är lätt att flytta produktionen utomlands, men vi vill ju behålla jobben i Sverige. Med alltför höga lönekostnader finns risken att många jobb kan falla, säger Lena Andersson.
– Vi får signaler om att det är gas och broms. Horisonten är kortare, med en stor osäkerhet som även ställer högre krav på flexibilitet i företagens bemanning.
Lugnare löneökning
Urban Svanberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland, är nöjd med den reallöneökning som skett på senare år.
– Vad är viktigast? Att få en högre procentsats i löneökning, även om den äts upp av inflationen, eller att faktiskt få mer för pengarna? Vi har en lugnare löneökning nu, och det är bra, säger han.
Vad tycker ni att löneökningarna bör landa på i procent?
– Vi ska inte sätta nivåer nu, men det förra avtalet skrevs ju mitt i brinnande högkonjunktur och nu flaggas det för neddragningar så det känns rimligt och logiskt att löneökningen understiger förra nivån, säger Urban Svanberg.
Stor minskning
Inom RZ Gruppen, som består av tolv mekaniska verkstäder - varav en är RZ ZamPart på Zakrisdal i Karlstad, märker man redan nu av en tydlig nedgång.
– Efter årsskiftet minskar orderintaget med 20 procent inom fordonsbranschen, säger Håkan Setterström, CEO på RZ Gruppen.
Under sina 29 år inom industrin har han hunnit med några konjunktursvängningar.
– Nu rör det sig inte om någon kris, som det gjorde för tio år sedan. Men det har varit en väldigt hög nivå ett tag. Nu ser vi en tydlig dämpning, men jag har sett värre, säger Håkan Setterström.
– Det är så marginalpressat till storkunderna. Våra konkurrenter är östländer med billigare löner. Det är oerhört viktigt att hålla igen löneökningarna, annars hamnar jobben utomlands, fortsätter han.
Nedskärningar
Setterström, Svanberg och Andersson tror alla tre på nedskärningar inom industrin framöver.
– Det har redan börjat bland storföretagen. Volvo i Arvika har exempelvis avslutat samarbetet med sina konsulter, säger Håkan Setterström.
– Vi är i början av det här. Det börjar med de stora och sprider sig nedåt. Det är ingen kris, men en tydlig avmattning. Det är naturligt med konjunktursvängningar, säger Urban Svanberg.
Hur ser investeringsläget ut bland industrierna i länet? Är det någon som satsar?
– Det är naturligt att man håller i plånboken när det ser ut som det gör, säger Lena Andersson.