Hoppa till huvudinnehållet

Katten Zlatan, 6 år, sköts med 100 hagel

Publicerad:
Reporter Niklas Wallberg
Niklas Wallberg
niklas.wallberg@nwt.se
Bilderna visar hur Zlatan träffats av omkring 100 stycken hagel.
Bilderna visar hur Zlatan träffats av omkring 100 stycken hagel. Foto: Privat

– Han lever. Men han får mycket smärtstillande och vi vet inte hur det kommer att gå.

Det säger Charlotte Willman om sin katt, Zlatan som under fredagen eller lördagen sköts av en hittills okänd person. Zlatan träffades av minst ett skott och enligt röntgenbilderna har han omkring 100 hagel i sin kropp.

Slö och medtagen

Det var på söndagen som Charlotte fann Zlatan liggandes i rabatten hemma i Kymstad, Gräsmark. Han var då slö och medtagen och det var oklart vad som hade hänt honom. Det var inte förrän Charlotte tog honom till veterinären på måndagen som det uppdagades att han blivit skjuten.

Jag tycker att det är sjukt att en sån människa ska få ha vapen.

– Jag tycker att det är sjukt att en sån människa ska få ha vapen. Beter man sig så här ska man inte ha vapen, för då vet man inte vad man pysslar med, säger Charlotte.

Först trodde veterinären att Zlatan varit i slagsmål med en annan katt, eftersom hans skador påminde om bitmärken. Men efterhand som man rakade av katten pälsen upptäcktes att han var i det närmaste perforerad av hagel.

Zlatan vilar för närvarande ut i hemmet medan han får mycket smärtstillande medicin.
Zlatan vilar för närvarande ut i hemmet medan han får mycket smärtstillande medicin. Foto: Privat

– De tog ut tio stycken, men på röntgenbilderna syns att det sammanlagt var ett hundratal hagel i hans kropp. Det blir omöjligt att plocka ut allihop, säger Charlotte som dock har hört talas om liknande fall där det har gått bra.

– Men då har det inte handlat om en så här stor mängd hagel.

Veterinären plockade ut tio hagel ur Zlatan. Resten sitter kvar i hans kropp.
Veterinären plockade ut tio hagel ur Zlatan. Resten sitter kvar i hans kropp. Foto: Privat

För närvarande håller sig Zlatan stilla och får mycket smärtstillande. Han har tillbringat måndagen och tisdagen hos veterinären men är nu åter hemma i Gräsmark igen.

– Vi får avvakta och se hur han tar det. Men till sist måste vi trappa ner på det smärtstillande och då vet vi inte hur han reagerar.

Ingen misstänkt

Händelsen är polisanmäld och det har upprättats en anmälan om djurplågeri. Det fanns på tisdagen ingen misstänkt i ärendet.

– Det har varit mycket tårar de här dagarna. Och det är så himla tråkigt för vi har precis tagit över katten efter svärfar som skulle flytta och inte kunde ta Zlatan med sig.

Förutom oron för hur det ska gå för Zlatan finns nu också en gnagande oro för hur det ska gå för familjens andra katt.

– Det är såklart att man är orolig att det ska hände något med den också, säger Charlotte som inte hört talas om att det skulle ha hänt något liknande i Gräsmark tidigare.

Charlotte Willman har berättat om händelsen på sin Facebooksida och inlägget hade strax före klockan 21 delats över 1000 gånger sedan det publicerades en timme tidigare.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGräsmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.