Vi måste försvara dem som försvarar vår planet

Publicerad:
Ungdomarna trakasseras på Twitter och nyligen åtalades en svensk man för att ha mordhotat Greta Thunberg, skriver Anna Lindenfors, Parul Sharma och Anna Tibblin. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är ett globalt misslyckande varje gång en person tystas, hotas eller mördas för att hen försökte göra världen till en bättre plats, skriver Anna Lindenfors, Parul Sharma och Anna Tibblin.

De som kämpar för en bättre värld trakasseras och mördas. Utvecklingen är alarmerande och helt oacceptabel. Det svenska näringslivet, beslutsfattare och civilsamhället måste tillsammans försvara dem som försvarar vår planet, skriver Amnesty, We Effect och Greenpeace.

De som borde prisas för sitt engagemang, har istället blivit måltavlor. Bara under förra året dödades 247 människor som kämpade för rätten till sin mark, en bra miljö eller urfolks rättigheter, enligt en färsk rapport. En ny kartläggning bland tio samarbetsorganisationer till We Effect visar att samtliga hotats av myndigheter, polis, militär eller privata företag.

Parallellt har Greta Thunberg skapat en medvetenhet kring klimatfrågan som få andra har gjort, någonsin. Miljontals protesterar på gatorna världen över. Men även det engagemanget motarbetas. Ungdomarna trakasseras på Twitter och nyligen åtalades en svensk man för att ha mordhotat Greta Thunberg.

Vi måste motverka denna alarmerande utveckling. De senaste två åren har We Effect, Amnesty International och Greenpeace arbetat tillsammans i ett gemensamt projekt, finansierat av Postkodlotteriet, där 200 unga miljö- och människorättsaktivister i Latinamerika har utbildats och rustats för att överleva, för att kunna fortsätta kampen för miljö- och mänskliga rättigheter. Idag är de människor som stöttats av projektet starkare - de vet hur de ska agera när de hotas och de har skapat ett säkerhetsnätverk för att kunna hjälpa varandra.

Men ett projekt räcker inte. Det krävs omfattande insatser för att göra verklig skillnad.

• Samarbete. Svenska organisationer måste sluta arbeta i stuprör och hitta gemensamma lösningar som stärker skyddet för miljö- och människorättsaktivister.

• Fokus. Regeringens politik måste genomsyras av att stärka skyddet för människor som riskerar livet för en bättre värld.

• Ansvar. Svenska företag och banker kan och bör ta ett större ansvar. De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till att kränka dem.

Det är ett globalt misslyckande varje gång en person tystas, hotas eller mördas för att hen försökte göra världen till en bättre plats. För att rädda världen måste vi först se till att försvara dem som kämpar för att rädda den.

Anna Lindenfors

Generalsekreterare, Amnesty i Sverige

Parul Sharma

Sverigechef, Greenpeace

Anna Tibblin

Generalsekreterare, We Effect

Artikeltaggar

Amnesty InternationalDebattGreenpeaceGreta ThunbergHotKlimatPostkodlotterietWe Effect

Läs vidare