• idag
  1 juni
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slopa det skadliga biståndet

Ledare
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20180122 Biståndsmyndigheten Sida ligger nu på Valhallavägen i Stockholm, men ska flytta till Botkyrka kommun i Stockholms län. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
Foto: Jessica Gow/TT
Om den nu pågående Centerstämman verkar vara en slätstruken historia har Moderaternas dito i Västerås i oktober potential att bli faktiskt intressant. Partistyrelsen har föreslagit att partiet ska verka för att det svenska utvecklingsbiståndet avvecklas till år 2030.

Det är uppfriskande när någon bryter konsensus. Allt som oftast är det även välbehövligt. Så är definitivt fallet med Moderaternas eventuellt nya biståndspolitik.

Förslaget är sakligt välgrundat. Det finns väldigt lite som talar för att biståndet faktiskt uppnår någonting positivt. Däremot finns det åtskilliga granskningar och utvärderingar som avslöjar att vi gör en del skada.

I praktiken är biståndets främsta syfte att utgöra en symbol för vår godhet. Vi är en humanitär stormakt – se bara hur stor del av våra pengar vi lägger på bistånd. Sverige är också det land som ger mest bistånd sett i relation till vår bruttonationalinkomst, BNI. Vi har under lång tid haft ett utbetalningsmål om en procent av BNI.

Själva utbetalningsmålet skvallrar om problemet. Pengarna måste helt enkelt betalas ut, även om det inte finns något vettigt att lägga dem på. Något som upprepade gånger har ställt till med problem. Även mer planerat utvecklingsbistånd är behäftat med problem. Det är vanligt att det leder till ökad korruption och en ovilja för mottagarländer att ta tag i de problem som finns.

Moderaterna har även rätt i att det inte är bistånd som driver utvecklingen mot ökande välstånd och tillväxt. 1990 levde 36 procent av världens befolkning i extrem fattigdom. 2010 var det 16 procent. 2015 var det tio procent och nu är det åtta procent som lever i extrem fattigdom. Det är en enastående utveckling och den har försumbart lite att göra med bistånd. Däremot har det allt att göra med handel, företagsamhet och arbete.

Den som faktiskt vill göra världen bättre för fler bör fokusera sina ansträngningar på detta område. En ytterligare fördel för svenskt vidkommande är att vårt välstånd i högre grad än många länder är beroende av samma faktorer. Vi är ett litet och exportberoende land och har säkerligen erfarenheter och kunskaper som är värdefulla för många utvecklingsländer. Där kan vi göra faktisk nytta vilket vore något att faktiskt vara stolta över, till skillnad från mycket av det bistånd vi betalar ut i dag.

Det bör noteras att M inte föreslår ett stopp för allt bistånd. Däremot vill man effektivisera och rikta det återstående biståndet samt budgetera för det i fyraårsintervall för att minska volatiliteten i verksamheten.

Inte minst mår svensk politik bra av detta förslag. Det är hög tid att inte alla partier är överens om allting till 99 procent. Väljarna förtjänar att få välja mellan partier som faktiskt har olika politisk inriktning. Moderaternas förslag är därför dubbelt förtjänstfullt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.