Hoppa till huvudinnehållet

För 66 år sedan möttes några grabbar för att bilda en klubb

Publicerad:
Denna lagbild togs för 60 år sedan. Säffle FF spelade då i en tröja med grön väst och vita ärmar. Stående från vänster Stig ”Ekorr´n” Larsson, Henry Svensson, Lennart Andersson – bror till proffset ”Säffle-Gunnar” Andersson – Curt Magnusson, Allan Nilsson, Gösta Larsson, Lasse Larsson och lagledaren Gunnar Larsson. Knästående från vänster Sigge Andersson, Nils Rolfsman, Gösta Johansson, Karl-Erik Torstensson och Vidar Skoglund.
Denna lagbild togs för 60 år sedan. Säffle FF spelade då i en tröja med grön väst och vita ärmar. Stående från vänster Stig ”Ekorr´n” Larsson, Henry Svensson, Lennart Andersson – bror till proffset ”Säffle-Gunnar” Andersson – Curt Magnusson, Allan Nilsson, Gösta Larsson, Lasse Larsson och lagledaren Gunnar Larsson. Knästående från vänster Sigge Andersson, Nils Rolfsman, Gösta Johansson, Karl-Erik Torstensson och Vidar Skoglund. Foto: ST arkiv

Nyligen spelade Sifhälla sin sista hemmamatch på Sporthälla. Nu väntar samma sak för Säffle FF, i sista seriematchen mot Hertzöga BK. Det har gått 66 år sedan Säffle FF bildades. Till en början fick Säffle FF finna sig i en plats i skuggan bakom då framgångsrika Sifhälla, men det skulle komma andra tider.

På Gustavssons konditori vid Östra Storgatan samlades tio grabbar för att bilda en fotbollsklubb. Den fick namnet Skogens IF, vilket skulle visa sig vara mindre lyckat. När man ett par år senare ville anmäla ett lag till seriespel blev det stopp. Det fanns redan ett lag i göteborgstrakten som hette Skogen. Det fick bli namnbyte och då blev det Säffle FF.

Den gröna färgen fanns med redan från början. Klubbdräkten var grön tröja med vita ärmar samt vita byxor. De vita ärmarna försvann med tiden, men den gröna färgen har bestått.

Vid mötet på konditoriet 1953 valdes Stig Svensson till ordförande. Det smått fantastiska är att han i två omgångar sammanlagt varit Säffle FF:s ordförande i 39 år. Först mellan 1953 och 1988, därefter mellan 1992 och 1996.

Under andra ordförandeperioden bidrog han i hög grad till att lyfta klubben ur en djup ekonomisk kris.

1977 vann Säffle FF:s yngre pojklag Nabocupen efter finalseger mot Degerfors. I laget fanns flera killar som med tiden skulle ta plats i A-laget och en gick till och med vidare till allsvenskt spel. Bakre raden fr v Mats Gunnarsson, Leif Johansson, Ulf Jonasson, Per-Åke Grunnan, Per-Inge Engdahl, Jan-Åke Henriksson, Kent Olsson och tränaren Sven-Erik Göransson. Främre raden fr v Håkan Andersson, Lars Eriksson, Thomas Andersson –senare allsvensk i Elfsborg – Mats Hultfelt, Stefan Eriksson och Jan Gunnman. Liggande målvakten Niklas Johansson.
1977 vann Säffle FF:s yngre pojklag Nabocupen efter finalseger mot Degerfors. I laget fanns flera killar som med tiden skulle ta plats i A-laget och en gick till och med vidare till allsvenskt spel. Bakre raden fr v Mats Gunnarsson, Leif Johansson, Ulf Jonasson, Per-Åke Grunnan, Per-Inge Engdahl, Jan-Åke Henriksson, Kent Olsson och tränaren Sven-Erik Göransson. Främre raden fr v Håkan Andersson, Lars Eriksson, Thomas Andersson –senare allsvensk i Elfsborg – Mats Hultfelt, Stefan Eriksson och Jan Gunnman. Liggande målvakten Niklas Johansson. Foto: Sven-Erik Dahlström

Maktskifte i Säffle

Ett märkesår för Säffle FF är 1971. Då hade laget marscherat snabbt genom seriesystemet. 1969 blev det serieseger i femman. 1970 blev det serieseger i fyran. Då stod det klart att Säffle FF och Sifhälla för första gången skulle mötas i samma serie.

Det blev seger för Säffle FF i båda mötena, 1-0 och 2-0, och inte nog med det. Sifhälla fick lämna trean, vilket innebar maktskifte. För första gången var Säffle FF det högst placerade laget i Säffle.

Glädjen skulle visa sig bli relativt kort. Efter två säsonger i trean blev det nedflyttning. Snart fanns båda lokalkonkurrenterna i femmans nedre skikt. Det var i den situationen som man första gången på allvar diskuterade sammanslagning. 1977 sade Säffle FF:s medlemmar ja till en sådan. En majoritet av Sifhällas röstade nej. Planerna sprack.

1971 möttes Sifhälla och Säffle FF för första gången i samma serie. Säffle FF vann båda matcherna. För första gången placerade sig Säffle FF högre i seriesystemet än Sifhälla. På bilden ser man Olle Jansson göra ett av målen med Sifhällas John-Erik Eriksson som närmaste vittne.
1971 möttes Sifhälla och Säffle FF för första gången i samma serie. Säffle FF vann båda matcherna. För första gången placerade sig Säffle FF högre i seriesystemet än Sifhälla. På bilden ser man Olle Jansson göra ett av målen med Sifhällas John-Erik Eriksson som närmaste vittne. Foto: Sven-Erik Dahlström

Succétränare

Så kom 1980-talet. Det blev minst sagt medvind då för Säffle FF. 1983 spelade Säffle FF i femman. Bara fem år senare tog Säffle FF steget upp i ”nya” division 2.

Bakom den framgången låg flera faktorer. Dels hade man flera spelare som växt till sig ur ett framgångsrikt pojklag, dels hade man gjort några lyckade värvningar. Dessutom hade man som tränare fått Lars-Olof Mattsson.

- Seriesegern i trean är det roligaste som hänt mig inom fotbollen, sade han när seriesegern hade säkrats.

När Säffle FF 1991 hade varit ytterst nära att försättas i konkurs gjorde Stig Svensson comeback som ordförande och han var också marknadsgeneral. I hög grad var det intäkterna från marknaderna bidrog till att klubben kunde resa sig ur den ekonomiska krisen. På bilden visar Stig Svensson högen av ansökningar från ”knallar” som önskade få en plats på marknaden 1992. Han var sammanlagt ordförande i Säffle FF i 39 år.
När Säffle FF 1991 hade varit ytterst nära att försättas i konkurs gjorde Stig Svensson comeback som ordförande och han var också marknadsgeneral. I hög grad var det intäkterna från marknaderna bidrog till att klubben kunde resa sig ur den ekonomiska krisen. På bilden visar Stig Svensson högen av ansökningar från ”knallar” som önskade få en plats på marknaden 1992. Han var sammanlagt ordförande i Säffle FF i 39 år. Foto: Sven-Erik Dahlström

Med tiden torde andra framgångar ha placerat serievinsten med Säffle FF i skuggan. Lars-Olof Mattsson utsågs några år senare till årets tränare i Sverige efter att sensationellt fört Ljungskile till allsvenskan. Han har också varit förbundskapten för Sveriges U21-landslag och förbundskapten för Sierra Leones landslag. Det är nog ingen överdrift att säga att framgången med Säffle FF öppnade dörren till tyngre tränarjobb, bland annat en tid i då allsvenska Degerfors.

Inför höstsäsongen 1989 förstärkte Säffle FF laget med bland annat Zoran Ivsic. Det var en lyckad värvning, som bidrog till att kontraktet räddades. Han blev snabbt en publikfavorit.
Inför höstsäsongen 1989 förstärkte Säffle FF laget med bland annat Zoran Ivsic. Det var en lyckad värvning, som bidrog till att kontraktet räddades. Han blev snabbt en publikfavorit. Foto: Sven-Erik Dahlström

Framgång men också kris

Åren i division 2 – alltså 1989 och 1990 – framstår med facit i hand som Säffle FF:s sportsligt sett allra bästa. Det började lite skakigt, men en stark höstsäsong ledde fram till förnyat kontrakt.

Säfflepubliken fick också en ny publikfavorit. Inför hösten hade Säffle FF förstärkt med ett par importer, nämligen Zoran Ivsic och Bobo Brankovic. Den förstnämnde blev en nyckelspelare.

När kontraktet var räddat efter oavgjort mot Gunnilse i sista omgången firades det. Det hade varit en framgångsrik höst. Vad man i glädjen över kontraktet inte visste var att framgången hade kostat. Det skulle komma tuffare tider även om Säffle FF fortfarande hade sin division 2-plats.

Andra året i tvåan blev inte lika roligt. Visserligen kämpade laget bra och tog nio poäng av tolv möjliga i avslutningen av serien, men det blev tolfte plats och nedflyttning. Och ännu värre skulle det bli. Säffle FF föll rakt genom trean till fyran. Detta samtidigt som ekonomiska orosmoln växte sig allt större.

Den krisen slutade med en konkursförhandling i Arvika tingsrätt i oktober 1991. Tränaren Anders Pewe hade fordringar på klubben och hade därför stämt Säffle FF. Under en ajournering i förhandlingarna kunde parterna komma till en uppgörelse. Konkursen kunde undvikas.

Det som imponerar mest är emellertid det som följde, nämligen Säffle FF:s förmåga att resa sig ur krisen. Ett stort underskott kunde arbetas bort.

För precis 50 år sedan stod Säffle FF som seriesegrare i division 5. Bilden togs efter sista matchen som vann med 12-0 mot Hillringsberg. Året därpå blev det även serieseger i fyran och för första gången uppflyttning till trean. Stående från vänster tränaren Sigge Andersson, Jan Ström, Leif Olsson, Kjell-Åke ”Putte” Kristiansson, Olle Jansson, Olov-Bruno Hermansson, Bruno Hultfelt, Börje Nilsson och lagledaren Jan Lärk. Knästående från vänster Göran Eriksson. Kent Persson, Kjell-Åke Nyström, Venzel Thorén, Bengt Larsson och Kjell Hultfelt.
För precis 50 år sedan stod Säffle FF som seriesegrare i division 5. Bilden togs efter sista matchen som vann med 12-0 mot Hillringsberg. Året därpå blev det även serieseger i fyran och för första gången uppflyttning till trean. Stående från vänster tränaren Sigge Andersson, Jan Ström, Leif Olsson, Kjell-Åke ”Putte” Kristiansson, Olle Jansson, Olov-Bruno Hermansson, Bruno Hultfelt, Börje Nilsson och lagledaren Jan Lärk. Knästående från vänster Göran Eriksson. Kent Persson, Kjell-Åke Nyström, Venzel Thorén, Bengt Larsson och Kjell Hultfelt. Foto: Sven-Erik Dahlström

Damlaget ger en rivstart

Sportligt har man på herrsidan inte kommit tillbaka till division 2-nivån under de två decennier som har följt, men nu måste man också räkna in damlaget i summeringen av sportsliga framgångar. Och plötsligt händer det!

Säffle FF:s damlag har precis när klubbens sista matcher spelas säkrat avancemang till division 1. Det betyder att nybildade sammanslagningen Säffle SK får en rivstart med spel i division 1.

Det är inte första gången som Säffle FF har ett damlag. Det hände också i början av 1980-talet. Då gav man till slut upp försöket.

För 20 år sedan uttalade sig Stig Svensson om damfotbollens eventuella framtid i klubben.

- När det verkliga intresset kommer tillbaka och vi får fram ledare kommer även damfotbollen tillbaka.

Och så har det blivit och nu med besked

Säffle FF:s herrar har också en stark säsong bakom sig med toppkänning i trean. Hade inte hösten inletts med tre förluster hade det kunnat bli en rivstart även på herrsidan nästa år.

Notabelt är ändå, att när de båda lokalkonkurrenterna slås samman så är Säffle FF starkast på både herr- och damsidan. Det är med andra ord Säffle FF:s platser i seriesystemet som nya Säffle Sportklubb tar över.

Många eldsjälar

Profiler? Självklart finns de bland såväl spelare som ledare genom de 66 åren. Så många att det vore fel att nämna några framför de övriga – bortsett från hedersordföranden Stig Svensson då förstås. Det handlar om marknadskommittén som sedan lång tid tillbaka organiserar två marknader varje år i Säffle, det handlar om damklubben och om veteranerna som har snickrat ”friggebodar” och säkrat lotteriinkomster och många andra. På senare år har också nya föreningslokaler ställts i ordning i det som en gång bland annat var sjukhusets personalmatsal. De lokalerna fick ersätta Syltoppen – gamla folkparkens serveringsbyggnad – som under flera decennier var Säffle FF:s klubblokal.

Att Värmlands Fotbollsförbunds ordförande numera är en sann ”FF-are”, nämligen Jörgen Nordmarker, kan också vara värt att nämna i sammanhanget.

Artikeltaggar

FotbollJörgen NordmarkerSäffleSäffle FF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.