Hoppa till huvudinnehållet

MP:s krav kvarstår: Vill ha minister mot psykisk ohälsa

Publicerad:

Robert Halvarsson, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Karlstad har länge jobbat med frågan psykisk ohälsa. Han håller fast vid partiets linje med en ny minister.

MP krävde innan valet en ny minister mot psykisk ohälsa, gäller det än?

– Vi tycker fortfarande att det är oerhört viktigt med en minister som kan få ihop de olika verksamheterna som nu ligger på tre olika departement. Det sker ett gott arbete i det civila samhället men det behövs ett ännu större politiskt tryck för att samordna mot psykisk ohälsa.

Krävs det en ministerpost för det?

– Jag tror det skulle vara välkommet med ett helhetsperspektiv som en sådan minister kan driva. Det är stora processer att tillsätta en ny minister med hela apparaten runt om men det är viktigt att frågan tas på allvar och drivs framåt med emfas.

Nu blev det ingen ny minister, vad kan man göra i stället?

– Grunden är att ingen ska falla mellan stolarna. Det behövs ett utvecklat samarbete mellan socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och skolan. Och det behövs mer kunskap inom politiken om psykisk ohälsa och för att stötta de initiativ som finns.

Vad händer om politiken inte gör någonting?

– Behovet kvarstår och när samarbetet mellan instanser inte fungerar drar man inte åt samma håll och den enskilde individen får inte det stöd den behöver. Det finns förbättringar att göra och det är bra att allmänheten kräver dem.

Är det svårt att driva frågan om psykisk ohälsa politiskt?

– Jag har gjort det i flera år och det var jättesvårt i början. Nu har många öppnat upp och börjat prata om det så det finns ett helt annat fokus på frågan nu som gör det lättare.

Kändisexperten: Så mår du allra bästHon vill se gårdar på recept

Artikeltaggar

KarlstadMiljöpartietNyheterVår psykiska (o)hälsaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.