Hoppa till huvudinnehållet

KCCC populärt för stora kongresser

Publicerad:
En väl fungerande Infrastruktur är enormt viktig för Karlstad CCC, menar Anna Björkenstam-Wedberg, Elite Stadshotellet, kommunalrådet Frida Pettersson, ( C) Birgitta Sefastsson, projektledare i Karlstad Convention Bureau och  vd, Mattias Nord.
En väl fungerande Infrastruktur är enormt viktig för Karlstad CCC, menar Anna Björkenstam-Wedberg, Elite Stadshotellet, kommunalrådet Frida Pettersson, ( C) Birgitta Sefastsson, projektledare i Karlstad Convention Bureau och vd, Mattias Nord. Foto: Jonny Ohlsson

Allt fler politiska kongresser, partistämmor och kommundagar samt stora möten förläggs till Karlstad Congress Culture Center, KCCC, Karlstad. Infrastrukturen, främst brist på flygförbindelser, men även befarad risk för förseningar i järnvägstrafiken, gjorde att KCCC i början av året fick en svacka.

– Nu är det full fart igen och flera stora kongresser och möten är inbokade under hösten. Bland annat centerns partistämma och cheferna för ambulansverksamheten i Sverige, säger Mattias Nord, vd i KCCC.

Beröm

Mattias Nord hävdar att en väl fungerande infrastruktur är helt avgörande för KCCC:s utveckling

– Så fort det börjar svaja i utbudet av flygförbindelser från och till Karlstad Airport eller när rapporterna om förseningar i järnvägstrafiken ökar blir vi rejält oroade.

Köket på Karlstad CCC får ofta beröm av gästerna. Tidigare språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, twittrade en gång om den goda vegetariska maten.
Köket på Karlstad CCC får ofta beröm av gästerna. Tidigare språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, twittrade en gång om den goda vegetariska maten.

Det var 2011 som KCCC- bygget blev klart. Ett bygge för cirka 420 miljoner kronor. 24 000 kvadratmeter yta med 18 sammanträdeslokaler stod klart att tas i bruk.

– Faktum är att vi fått mycket beröm av gästerna som satsat på KCCC. Jag minns hur dåvarande språkröret för Miljöpartiet, Maria Wetterstrand, gav oss mycket beröm på Twitter. Inte minst för vårt sätt att presentera vegetariska rätter. Sedan dess har Miljöpartiet varit våra trogna gäster, säger Mattias Nord.

Glädjande besked

Men det är ett politiskt parti som ännu inte förlagt sin partistämma till Karlstad, nämligen Socialdemokraterna.

– Visst har SSU och S-kvinnorna haft sina möten förlagda till KCCC, men vi vill också ha partistämman. Vi skall jobba hårt för att fixa den saken, säger Birgitta Sefastsson, Karlstad Convention Bureau.

Karlstad CCC blir allt populärare som konferensanläggning, konstaterar Anna Björkenstam-Wedberg, Elite Stadshotellet, kommunalrådet Frida Pettersson, (C), Karlstads kommun, projektledare Birgitta Sefastsson, Karlstad Convention Bureau samt vd, Mattias Nord.
Karlstad CCC blir allt populärare som konferensanläggning, konstaterar Anna Björkenstam-Wedberg, Elite Stadshotellet, kommunalrådet Frida Pettersson, (C), Karlstads kommun, projektledare Birgitta Sefastsson, Karlstad Convention Bureau samt vd, Mattias Nord. Foto: Jonny Ohlsson

Tidigare i år kom ett besked som gladde Mattias Nord. Enligt Svensk kongressrapport hade Karlstad, Stockholm och Göteborg undantaget, under 2018 flest antal gästnätter i samband med nationella kongresser. Cirka 17 000 gästnätter av Sveriges totalt 111 300.

Det här gladde självfallet hotellnäringen i Karlstad.

– Bra jobbat av KCCC. De flesta av kongresserna pågår i flera dagar, i bland upp till en vecka. Det genererar många loginätter till hotellen. Vi i besöksnäringen satsar mycket på att visa genuint värdskap, vilket har visat sig ha stor betydelse i val av kongressdestination, säger Anna Björkenstam-Wedberg, Elite Stadshotellet och ordförande i hotellgruppen i Karlstad, som har 11 medlemmar.

Nytt hotell

KCCC:s ledning och ägare vill att det byggs ytterligare ett stort hotell i Karlstad, men vad säger man inom hotellgruppen?

– Vi ställer oss förstående, men man skall komma i håg att det inte alltid är fullt med gäster på våra hotell. Totalt finns det 1 300 bäddar inom hotellnäringen i kommunen. I juli i år hade vi något av rekord, säger Anna Björkenstam Wedberg.

När inte hotellen i Karlstad klarar anstormningen hamnar gäster även på hotell i Dömle, Kristinehamn, Apertin eller Sunne.

Ekonomiskt blev 2018 ett hyfsat år för Karlstad CCC .
Ekonomiskt blev 2018 ett hyfsat år för Karlstad CCC .

Faktum är att Karlstad, både politikerna , näringslivet, hotellnäringen och KCCC har bestämt sig för att vara ett av Sveriges bästa besöksmål.

– Det betyder med all säkerhet att efterfrågan på logi ökar ännu mer, säger Mattias Nord.

När det gäller antalet nationella kongresser 2018 hamnade Karlstad tillsammans med Jönköping på en delad femteplats med 20 kongresser vardera. Uppsala hade flest kongresser, totalt 63.

200 på lönelistan

I dagsläget har KCCC 37 fast anställda med tillägget att ytterligare 34 personer är mer eller mindre fast anställda.

– Under september kommer vi med alla deltidare och evenemangsanställda att ha över 200 personer på lönelistan, säger Mattias Nord.

Frida Petersson ( C) är kommunalråd i Karlstads kommun. Hon tycker att KCCC gör ett bra arbete och glädjer sig åt att ekonomin förbättras.

– KCCC har haft några riktigt jobbiga år. Jag tycker också att Karlstad behöver ett nytt hotell för att KCCC skall kunna erbjuda logi så nära konferensanläggningen som möjligt.

2018 redovisade KCCC ett resultat på dryga fyra miljoner kronor. De första åren handlade det om stora förluster, men nu svänger det åt rätt håll, menar Mattias Nord.

Ägarna

KCCC:s huvudägare är Karlstads kommun och den norska finans- och försäkringskoncernen, Storebrand. Vad många inte känner till är att det finns andra intressanta småägare: FBK, Löfberg Invest, Folkets Hus-föreningen. Visit Karlstad Members, för att nu nämna några exempel.

Mattias Nord har också gjort något så ovanligt att han roterat runt och jobbat med allehanda arbetsuppgifter i huset.

– Det var intressanta rundor att jobba i köket, med lokalvården, tekniken och i receptionen. Jag kan rekommendera andra chefer att göra något likadant. Man får stor respekt för allt kunnande som de anställda besitter.

Artikeltaggar

DömleEkonomiElite StadshotelletFrida NilssonKarlstadKarlstad CCCMattias NordMiljöpartietSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.