Hoppa till huvudinnehållet

Kändisexperten: Så mår du allra bäst

Publicerad:
Anders Hansen förklarar varför vi mår som vi gör.
Anders Hansen förklarar varför vi mår som vi gör. Foto: Helena Karlsson

Sömn, motion och kompisar. För en del kanske det räcker?

Här berättar kändispsykiatrikern och experten Anders Hansen varför vi mår som vi gör – och varför livet måste suga lite ibland.

Anders Hansen är en känd svensk psykiatriker vid Sophiahemmet i Stockholm och författare.

Han är en av Sveriges mest framstående experter på ämnet och gjorde succé med sitt sommarprat som handlade om just människans mående.

Forskning och gårdar finns - nu behövs handlingHon vill se gårdar på recept

Just nu är han aktuell med en ny serie på SVT. Den heter "Din hjärna" och handlar om precis det som vi pratar med Anders Hansen om.

Varför mår vi som vi gör?

– Det vi missar i västvärlden är att vi är biologiskt utvecklade varelser som har formats och slipats av en värld som vi för längesedan har lämnat.

Ungefär 99,9 procent av människans tid på jorden har vi varit jägare och samlare. Det är den farliga världen vår kropp och hjärna har utvecklats för. Sedan dess är vi knappt genetiskt förändrade, berättar Anders Hansen.

Sen kastas den här människan rakt in i vår moderna värld.

– Det är konstigt att vi inte har mer psykisk ohälsa än vad vi har, med tanke på att vi lever i en sådan märklig värld.

Tre tips

Anders Hansen förklarar att det finns tre grundläggande behov hos människan. Dessa behov gjorde att vi kunde överleva i den dåtida världen som vi sade hejdå till för tusentals år sedan.

Om vi möter dessa behov mår vi också psykiskt och fysiskt bättre i dagens samhälle, ett digitalt samhälle som våra hjärnor inte känner igen.

Det handlar om sömn, motion och sociala relationer.

Sömn

Att prioritera sin sömn är väldigt viktigt, sömnbrist kan bland annat leda till att man bli mer känslig för stress. Rikligt med sömn kan också vara viktigt för att skydda oss från sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och alzheimer.

– Sov mer! Hur sover man mer? Jo man slänger ut mobilen ur sovrummet. Den stör sömnen och man sover mindre om den bara ligger vid nattduksbordet. Så det är ett konkret tips, säger Anders Hansen.

Att sova utan telefonen i sovrummet är ett bra tips för en bättre sömn.
Att sova utan telefonen i sovrummet är ett bra tips för en bättre sömn. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ungefär åtta timmar per natt rekommenderas man att sova.

– Du kommer överleva med mindre, men man kommer inte må så bra som man skulle kunna göra om man sover fler timmar.

Motion

Genom att röra på sig mer ökar man chansen att må bättre.

Fysisk aktivitet visar sig ha stora spridningseffekter för hjärnan. Tränar vi den fysiska kroppen, tränar vi också de mentala musklerna.

Att motionera mer i vardagen kan stärka hela kroppen.
Att motionera mer i vardagen kan stärka hela kroppen. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Då menar jag inte att gå på Friskis och Svettis, utan jag menar mer motion i vardagen. Gå till jobbet, cykla till jobbet, gå i trappor med mera.

En halvtimmas promenad om dagen är en bra tumregel, berättar Anders Hansen.

Sociala relationer

Det tredje behovet är att värna sina sociala kontakter.

– Då menar jag face to face, inte digitala relationer.

Våra sociala drifter är utvecklade för att vi faktiskt ska träffa varandra, säger Anders Hansen.

– När vi scrollar ändlöst på Facebook så driver det avundsjuka och framför allt en känsla av isolering. Fler och fler människor upplever sig ensamma.

Att bevara sina social relationer och att träffas på riktigt – och inte bara digitalt – är viktigt för sitt psykiska mående.
Att bevara sina social relationer och att träffas på riktigt – och inte bara digitalt – är viktigt för sitt psykiska mående. Foto: Kallestad

Anders Hansen lyfter dock att vår digitala värld kan hjälpa oss att bevara kontakter med personer. Radera alla sina sociala medier inte är lösningen.

– Det går inte, för då kapar man sitt liv, men att skära ner till att använda det en halvtimma varje dag – det mår man bättre av. Poängen är att använda det med måtta och nu har vi med bred marginal passerat det.

Vi kanske inte ska må så bra

En viktig del som Anders Hansen pekar på är att vi som människor inte är skapta för att gå runt och vara lyckliga hela tiden. Alla måste förbereda sig på att man inte alltid kommer må bra.

– Det är naturligtvis så att man inte vill bagatellisera någons besvär. Det sker ändå 1300-1400 självmord varje år och många av dem har obehandlade depressioner.

– Men i andra ändan av den vågskålen måste vi ha realistiska förväntningar på vad livet ska vara.

Författaren och psykiatriöverläkaren Anders Hansen pratar om nytta med motion, sömn och sociala relationer.
Författaren och psykiatriöverläkaren Anders Hansen pratar om nytta med motion, sömn och sociala relationer. Foto: Helena Karlsson

Livet är mycket uppochner. Därför är det bra att inte lägga ribban för högt och inse att exempelvis känslor som lindrig ångest är till högsta grad normalt, säger Anders Hansen.

– Det är viktigt att man normaliserar att livet ibland suger. Och att man inte klistrar psykisk ohälsa på alla normala känslomässiga svackor som hör livet till.

Artikeltaggar

Anders HansenNyheterPsykisk ohälsaSociala medierSömnVår psykiska (o)hälsa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.