Hoppa till huvudinnehållet

Hon vill se gårdar på recept

Publicerad:
Elin Gustavsson, verksamhetsledare på Räntans gård, vet att arbetet på gården hjälper en del långtidssjukskrivna med depressioner, som deltagaren Kajsa Rigby.
Elin Gustavsson, verksamhetsledare på Räntans gård, vet att arbetet på gården hjälper en del långtidssjukskrivna med depressioner, som deltagaren Kajsa Rigby. Foto: Lisa Olaison

Vad gör man när man inte orkar träffa folk eller ens gå utanför dörren? Att bli hämtad och jobba på en gård kan vara ett sätt att ta sig vidare. Räntans gård utanför Kristinehamn är en av 14 Grön arena-gårdar i Värmland.

Hammarslagen ljuder från snickeriet och i en av hagarna vilar ett 30-tal Värmlandsfår. Inne i väveriet sitter en av gårdens deltagare och gör juldekorationer av ull från gårdens får.

– Räntan har gett mig en anledning att leva och är varför jag går upp ur sängen på morgonen. Det är lugnande att vara här och ta hand om djuren och det finns ingen stress eller krav när jag är kreativ och skapar. Det är livsnödvändigt för mig och säkert många fler, som en ångestdämpande tablett, säger deltagaren som vill vara anonym.

Kajsa Rigby som hördes hamra i snickeriet orkade inte heller under många år ta sig ut över tröskeln.

Hönsen är Kajsa Rigbys skötebarn. Under de drygt 1,5 år hon varit på Räntans gård tar hon ett steg närmare drömmen: ett jobb på 50 procent.
Hönsen är Kajsa Rigbys skötebarn. Under de drygt 1,5 år hon varit på Räntans gård tar hon ett steg närmare drömmen: ett jobb på 50 procent. Foto: Lisa Olaison

– Jag var långtidssjukskriven med en medelsvår depression. Men så skaffade jag en hund och då var jag ju tvungen att gå ut. Den här gården fick jag reda på genom försäkringskassan och ringde hit själv. Men jag behövde gå via den kommunala socialtjänsten för att kunna söka. Det gick och när vi var här på studiebesök föll jag pladask och tänkte att här vill jag vara.

Mer social

De kom båda till Räntans gård via SoL, socialtjänstlagen som ska ge stöd och hjälp till människor som behöver det.

Kommunerna har egna verksamheter för sysselsättning, men en del av dem använder sig även av de Grön arena-anslutna gårdarna. De är också överens om att det behövs fler gårdar som den här.

– Jag har blivit mycket mer social under min tid här och mitt mål är att någon gång kunna jobba 50 procent ute i samhället, men inte än, säger Kajsa Rigby.

Grön Arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Aktiviteterna handlar om gårdens arbete med djur, natur och trädgård.

Även grönsaksodling och matlagning ingår i arbetet på gården.
Även grönsaksodling och matlagning ingår i arbetet på gården. Foto: Lisa Olaison

Räntans gård har ett avtal med Kristinehamns kommun sedan 2010 att ta emot personer inom SoL och LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I början var det den kommunala gymnasieskolan som köpte platser för hemmasittare. Här finns får, hästar, grisar, höns, katter, snickeri, vävstuga, skog och grönsaksodlingar. Deltagarna är sex stycken per dag och de lagar lunch tillsammans i den ombyggda ladugården.

Gård på recept

Elin Gustavsson driver verksamheten tillsammans med sin pappa Göran Kihlström som även är ordförande i Grön arena Värmland.

– Jag är utbildad socionom och upptäckte i mitt jobb inom socialpsykiatrin i en annan kommun. Det skapade en frustration att se alla de som inte fick hjälp till sysselsättning. Samtidigt längtade jag hem till föräldragården och här gick mina föräldrar och funderade på hur de skulle använda gården. Vi kom gemensamt fram till att det var det här vi ville göra, säger Elin Gustavsson.

Kön är nu lång för att få en plats på gården.

– Den grupp som är här hade suttit hemma om gården inte fanns. Här får de en meningsfull sysselsättning och självförtroende att ta sig vidare i samhället. Jag är övertygad om att vi kan hjälpa personer som inte är inskrivna på soc utan är sjukskrivna på grund av stress, utbrändhet eller utmattningssyndrom, säger Elin Gustavsson.

Elin Gustavsson vill att gården utvecklas och tar emot även utbrända på recept.
Elin Gustavsson vill att gården utvecklas och tar emot även utbrända på recept. Foto: Lisa Olaison

Hon tycker dock att det är svårt att jobba över gränserna mellan den vita sektorn, sjukvården, och den gröna, rehabilitering utanför sjukvården.

– Jag tror på ett samarbete. Här får människor blomma i frisk luft tillsammans med djur. Vi har en deltagare som helt slutat med sina mediciner. Det är ett arbete som tar tid. Drömmen är att sjukvården skriver ut det här på recept, fem-sex veckor med ett aktivt mål, det kan jag triggas av.

Forskning och gårdar finns - nu behövs handlingKändisexperten: Så mår du allra bäst

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunLSSNyheterVår psykiska (o)hälsaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.