Hoppa till huvudinnehållet

Forskning och gårdar finns - nu behövs handling

Publicerad:
Regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) vill utnyttja de resurser som finns i länet.
Regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) vill utnyttja de resurser som finns i länet.

Motion på recept finns redan. Men skulle man även kunna få dans, ridning eller trädgårdsarbete på recept?

– Det skulle kunna vara ett sätt att nå dit vi vill, säger Marianne Utterdahl (SIV), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.

Region Värmland har tidigare fattat ett enhälligt beslut att inleda diskussioner om grön rehabilitering inom Finsamförbundet, lagen om finansiell samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region för rehabilitering.

Hon vill se gårdar på recept

Vad menas med grön rehabilitering?

– Det innebär återhämtning från ohälsa på ett lustfyllt sätt. Allt från trädgårdsterapi, ridterapi och vistelse i naturen till kulturterapi inom musik, bild och dans tillsammans med andra. Grön arena-gårdar till exempel finns där som en outnyttjad resurs och det är bra för oss.

Grön omsorg finns också i verksamheterna och innebär mer egenvård, ett sätt att utvecklas som människa och stärka självförtroende och självkänsla.

Bland andra Region Skåne har redan infört grön rehabilitering med goda resultat. Men i Värmland tar det längre tid.

Varför då?

– Det uppstår alltid en diskussion om detta är vetenskap eller inte. Det är svårt att ha en testgrupp i rid- eller dansterapi utan att veta om att man gör det. Men det finns kvalitativ forskning och mycket beprövad erfarenhet som visar att särskilt personer med utmattningsdepression stärker sin hälsa och kan minska medicinering, säger Marianne Utterdahl.

Det finns en "stark önskan" från hela Värmlandssamverkan (M, L, C, MP, SIV, KD) att få in grön rehabilitering bredare i regionen.

– Det här ska vi se till att ordna och det rör på sig framåt, men det går inte i den takt vi politiskt önskar. Vi vill inte att det blir ett projekt utan en del i det fasta utbudet för rehabilitering. Bredden ska motsvara människors behov för att de ska få en bättre hälsa, fortsätter hon.

Hon säger att det är lätt att stirra sig blind på bristerna.

– Vi saknar psykologer och så vidare men vi har en rik arena av de här verksamheter med djur, natur och kultur att knyta samarbeten med. Försäkringskassan använder sig av det och att få det på recept vid psykisk ohälsa är ett sätt att nå dit vi vill inom sjukvården.

Fotnot: Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för att planera hälso- och sjukvården samt tandvården ur ett övergripande befolkningsperspektiv och därvid samverka med samhällsorgan, organisationer och vårdgivare.

MP krävde innan valet en ny minister mot psykisk ohälsa, gäller det än?Kändisexperten: Så mår du allra bäst

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenMarianne UtterdahlNyheterRegion VärmlandVår psykiska (o)hälsaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.