Hoppa till huvudinnehållet

Brexitkrasch kan stöka till höstlovsresan

Publicerad:
Handelsminister Anna Hallberg varnar för dramatiska konsekvenser för många företag om det blir brexit utan avtal. Arkivbild.
Handelsminister Anna Hallberg varnar för dramatiska konsekvenser för många företag om det blir brexit utan avtal. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tullar, krav på pass och sänkt tak för införsel av tobak och alkohol vid Londonresan kan bli verklighet lagom till höstlovet.

Regeringen varnar även för skenande mobilräkningar och dyr akutvård, om britterna kraschar ut ur EU utan ett utträdesavtal.

Fem veckor återstår till brexitdagen, då premiärminister Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ut ur EU oavsett om det finns ett utträdesavtal eller inte.

Blir det brexit utan avtal kommer det att ställa till det för många svenskar och svenska företag.

Passkrav och tullar

Vissa förändringar är ganska harmlösa, som att det blir krav på att ha med passet för svenska turister på resor till Storbritannien. Handlar det om vanliga turistresor kommer det inte att behövas vare sig visum eller stämplar i passet.

Brexit utan avtal innebär även tullar och tak för hur mycket alkohol och tobak man får ta med sig hem.

Dessutom kommer EU:s sjukförsäkringskort sluta gälla i Storbritannien, vilket innebär att man inför Londonresan bör säkra att reseskyddet i hemförsäkringen eller någon annan privat försäkringslösning finns på plats före avresan.

– Men flyget kommer att gå som vanligt och det gäller bara att vara väl förberedd, så kan man göra sin resa, säger EU-minister Hans Dahlgren.

För företag tornar samtidigt en vägg av tullkostnader, nya införselregler och andra handelshinder upp sig om fem veckor.

– Det här kan bli ganska dramatiskt för många företag, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

Tullar, skärpta införselregler och andra handelshinder införs om fem veckor om det blir brexit utan avtal. Arkivbild
Tullar, skärpta införselregler och andra handelshinder införs om fem veckor om det blir brexit utan avtal. Arkivbild Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Omkring 30 000 företag berörs

Hon påminner bland annat om att det redan från dag ett, alltså den 1 november, kommer att krävas ett så kallat EORI-nummer från Tullverket för svenska företag som handlar med Storbritannien efter brexit utan avtal

– Det är skarpt läge omgående vid avtalslös brexit, säger Hallberg.

Omkring 30 000 svenska företag berörs, allt från multinationella kolosser till småföretag. Exakt vilka tullsatser som kommer att införas är in i det sista oklart och det kan dröja innan de införs, enligt Hallberg.

Den nya svenska handelsministern, som tillträdde i samband med regeringsförklaringen för drygt två veckor sedan, ser en särskilt stor risk för problem inom fordonsindustrin. Gränsöverskridande produktionsapparater med begränsade fabrikslager är väldigt känsliga för störningar. Enligt Hallberg finns det beräkningar som visar att varje minuts fördröjning i fordonsindustrin kostar 600 000 kronor.

Läkemedelsindustrin känslig

Den svenska fiskeindustrin är en annan tydlig förlorare på brexit utan avtal, då det skulle stänga dörren till brittiska fiskevatten.

En annan känslig sektor är läkemedelsindustrin, där det för att kunna hantera eventuell läkemedelsbrist till följd av brexit har öppnats en möjlighet för Läkemedelsverket att göra undantag för läkemedel godkända i Storbritannien under en övergångsperiod.

Tullverket har rekryterat extra personal för att hantera en så kallad hård brexit. Myndigheten räknar med att de får upp till 1,4 miljoner nya tullärenden per år om Storbritannien kraschar ut ur EU. Detta byråkratiska ok hamnar ovanpå dagens totala volym av tullärenden på 6,4 miljoner.

Handel på brittiska sajter innebär just nu en risk för dubbelbeskattning om varorna anländer efter brexitdagen den 31 oktober. Arkivbild
Handel på brittiska sajter innebär just nu en risk för dubbelbeskattning om varorna anländer efter brexitdagen den 31 oktober. Arkivbild Foto: Marcus Ericsson/TT

Artikeltaggar

Anna HallbergBoris JohnsonBrexitEkonomiEUFöretagandeHandelInrikes/utrikesStorbritannien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.