Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stjärnorna om Sveriges VM-chanser

Publicerad:
Kaiza Karlén, Ulf Karlsson, Ann-Louise Skoglund och Stefan Holm tycker till om svenskarna VM-chanser i Doha.
Kaiza Karlén, Ulf Karlsson, Ann-Louise Skoglund och Stefan Holm tycker till om svenskarna VM-chanser i Doha.

Nu är det julafton för friidrottsälskare världen över. VM i Doha kickar igång på fredagen. Vad tror Värmlands friidrotts-ess om Sveriges chanser? Vi bad en panel ta fram spåkulan och ge oss sina tips.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stefan Holm

OS-guldmedaljör, IOK-medlem och friidrottstränare

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Grundtipset är två medaljer: Daniel Ståhl i diskus och Armand Duplantis i stav med Ståhl som favorit till guld. I övrigt en handfull topp-åtta-placeringar och kanske någon eller några finalplatser. Tar vi två medaljer så är det dessutom lika många som vi tagit totalt i globala mästerskap sedan VM i Osaka 2007, så det skulle med andra ord vara vårt bästa VM sedan 2005.

Vem kommer du att hålla ett extra öga på under mästerskapet?

– Bortsett från svenskarna så ser jag naturligtvis fram emot höjdhopp för både damer och herrar, där framförallt herrtävlingen känns ovanligt oviss och jämn. Men jag har också en känsla av att herrarnas 400 m häck kan bli något alldeles extra den här gången, där ligger det världsrekord i luften och det var ju ett tag sedan sist på den distansen.

Foto: Fredrik Karlsson

Ulf Karlsson

Friidrottstränare, före detta förbundskapten och föreläsare

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Jag tippar två silver till Svedala (Duplantis och Ståhl). Där bakom: en femteplats för Kim Amb och Angelica Bengtsson. En sjätteplats för Montler i längd och för Fanny Roos i kula. Sedan en åttondeplats för Svärd Jakobsson i stav. Möjligen en finalplats för Simon Pettersson i diskus and thats it! Kinsey möjligen topp 10 men tveksamt. I övrigt svårt med resultat för löparna där det är placeringar som gäller. Tror inte att Lind och Kramer tar sig vidare. Möjligen Kalle Bergström och Ngarambe till semi. Tilde Johansson tror jag tyvärr inte på. Inte heller övriga svenskar. Men detta är ju en bra utdelning om den slår in.

Vem kommer du att hålla ett extra öga på under mästerskapet?

– Kim Amb som är en riktig dark horse. Han kan, faktiskt med lite flax bli topp fem! I den bästa av världar kanske en bronspeng...

Foto: Privat

Ann-Louise Skoglund

Svensk rekordhållare på 400 meter häck

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– De tror jag är goda. Jag tänker inte bara medaljer när jag säger så. Jag tycker det finns signaler om att det kan bli en bra nivå, och med det menar jag att de kanske presterar det bästa för säsongen eller någonsin på personnivå. Men det är klart att vi har ganska tydliga medaljhopp.

Vem/vad kommer du att hålla ett extra öga på under mästerskapet?

– Jag tycker det är roligt att följa min gamla egna gren, även om jag kanske inte är hundraprocentigt uppdaterad. Men den är alltid rolig att se. Och jag kommer att följa och hålla på Karsten Warholm (norrmannen) i herrarnas häck. Det han gör är grymt, helt fantastiskt. Och sen är det Mondo och Ståhl, det faller sig rätt naturligt på något sätt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kaiza Karlén

Landslagslängdhoppare

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Daniel kommer väl förhoppningsvis ta guld, Montler kan hoppa jäkligt långt, skulle vara kul om Tilde också fick till det. Men va sjukt - Tilde fick till det! (säger hon och skrattar). Och Mondo förstås. Men det är hård konkurrens. Jäklar vad de hoppar, och det verkar vara ett skönt gäng. Det kommer också bli jäkligt spännande.

Vem/vad kommer du att hålla ett extra öga på under mästerskapet?

– Det är absolut kvinnor längd och män längd och också tresteg. Det ska bli kul för min före detta träningskompis Christian Taylor ska ju hoppa. Förra året bodde jag i Holland och tränade med Rana Raider som är hans tränare. Så vi tränade tillsammans litegrann. Det ska bli jäkligt kul att se vad han kan göra. Han är ett sjukt fysmonster och en väldigt bra människa.

Artikeltaggar

Angelica BengtssonArmand DuplantisDaniel StåhlFanny RoosFriidrottIOKKaiza KarlénKim AmbStefan HolmTilde JohanssonUlf Karlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.