Värmländsk fotograf prisad

Konst
PUBLICERAD:
Mats Bäcker prisas i Stockholm.
Foto: Nadja Sjöström
Fotografen Mats Bäcker, ursprungligen från Hagfors, har tilldelats Wermländska Sällskapet i Stockholms Kulturpris 2019.

Priset delades ut under onsdagskvällen av sällskapets ordförande Nils Gunnar Billinger och motiveringen lyder: "Mats Bäcker tilldelas priset för sin unika förmåga att med kameran ge liv åt scenkonst, allt ifrån opera, balett till rockmusik.”

– Det känns oväntat och som ett jättefint erkännande. Jag har jobbat med det här hela mitt vuxna liv och tycker det är det roligaste som finns, säger Mats Bäcker till NWT.

– Jag har försökt att förnya bildskapandet kring klassisk scenkonst genom att bland annat ta inspiration från rockvärlden. Det här är ett bevis på att några har sett och uppskattat det.

Det var i samband med förhandsvisningen av Bäckers utställning ”Fairytales och andra sagor” på Galleri Jan Wallmark i Stockholm som han mottog utmärkelsen. Utställningen visades i Karlstad på Lerinmuseet tidigare i år och har även visats i Göteborg och på Gotland.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.