Strunta i dyr symbolpolitik, Centern

Debatt
PUBLICERAD:
Inför det fortsatta regeringssamarbetet måste Centerpartiet skippa dyr symbolpolitik och verka för reformer som bygger Sverige starkt, skriver Christian Ekström.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Denna vecka håller Centerpartiet partistämma i Karlstad. Mot bakgrund av partiets första höstbudget i samarbete med regeringen och Liberalerna som nyligen presenterades bör det finnas en hel del att prata om, skriver Christian Ekström.

Det finns flera goda inslag i budgeten, inte minst avskaffandet av värnskatten. Även sänkt skatt för pensionärer och ingångsavdraget är glädjande. Men tyvärr innehåller budgeten också en rad dyra och ineffektiva satsningar och delvis märkliga geografiskt avgränsade skattesänkningar.

Men allvarligast är att budgeten saknar en riktning för att lösa Sveriges allvarliga utmaningar, inte minst inför en kommande lågkonjunktur. Såväl regeringen som samarbetspartierna slår sig för bröstet över en mängd småsatsningar som strösslas ut, medan de viktiga strukturella reformerna som Sverige så väl behöver uteblir.

Det förslag till skattesänkningar för personer som bor i 80 kommuner i norra och västra delarna av landet är ett sådant exempel. Visst är det är klokt att låta människor behålla mer av vad de tjänat ihop, men det är svårt att vara entusiastisk över att skattesystemet nu blir ännu gyttrigare. Förslaget präglas också av godtycke. Någonstans måste gränsen dras för vilka kommuner som ska ingå i stödområdena, vilket i sin tur ska avgöra din skatt.

Särskilt märkligt blir Centerpartiets förslag i ljuset av de många skatter som de senaste åren drabbat landsbygden. Flygskatt, ständigt höjda bensinskatter och höjda fordonsskatter genom bonus malus slår hårt mot just den landsbygd som Centerpartiet säger sig värna. Att några av dem som drabbats av dessa skattesmällar nu får behålla 137 kronor mer varje månad är en klen tröst.

Att ett liberalt parti med hög svansföring i miljöfrågor backar upp Miljöpartiets symbolpolitik är ett annat exempel. Trots att Sverige lägger mer än någonsin på klimatpolitiken så ökar utsläppen, eftersom man väljer att satsa mer på sådant som låter bra i debatten, eller helt enkelt fungerar som intäktskälla för staten, än det som ger verklig effekt. Exempelvis har miljönyttan av skatten på plastpåsar totalsågats av Konjunkturinstitutet som menar att effekten troligtvis blir den motsatta, eftersom produktionen av flergångskassar har en högre miljöpåverkan än engångskassar. Även avfallsförbränningsskatten har fått kritik från samtliga tunga remissinstanser liksom från regeringens egna utredare. Ändå ska den nu införas.

Under förra mandatperioden förde regeringen fram tankar om en bankskatt som sågades till fotknölarna av experter och sedan stoppades, men först efter att en av våra största banker valt att lämna landet. Centerledaren Annie Lööf konstaterade då att förslaget var dåligt, inte minst för att det skadade jobben. I dag accepterar Centerpartiet samma skatt. Varför? Notan kommer att betalas av oss vanliga bankkunder, inte de anonyma, jättestora och jätterika företag som regeringen antyder ska få ”vara med och bidra”. Så fungerar nämligen skatter på företag. Det borde Centerpartiet veta.

Inför det fortsatta regeringssamarbetet måste Centerpartiet skippa dyr symbolpolitik och verka för reformer som bygger Sverige starkt. Och inte minst motverka reformer som riskerar att göra vårt land fattigare, som regeringens önskan om höjda kapitalskatter. Det är dags för Centerpartiet att vara ”stentuffa och en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna”, som Annie Lööf själv uttryckte det efter att samarbetet inletts. Däri ingår att se till att miljöskatterna är effektiva och att skatterna på företag och arbete sänks, oavsett var man bor i landet.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.