• idag
  1 juni
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: FIFA 20 och PES 2020

Spel
PUBLICERAD:

FIFA 20 och PES 2020

Windows/Xbox One/PS4
EA (FIFA) och Konami (PES)
Åldersmärkning: 3

Fotbollssäsongen är igång igen. De stora ligorna har sparkat igång, och de grisrika lagen har som vanligt köpt människor av kött och blod för hundratals miljoner kronor. De två fotbollsgiganterna i spelvärlden har å sin sida kastat pengar på licenser, så att de grisrika lagen kan bli ännu lite rikare.

I vanlig ordning har FIFA flest licensierade lag, medan PES (eller eFootball PES 2020, som det egentligen heter) får nöja sig med smulorna. Det betyder också att FIFA lutar sig mer aggressivt mot mikrotransaktioner än PES. Licenser är inte billiga, och det gäller att suga åt sig så många kronor som möjligt ur fotbollsfansens plånböcker.

På planen är båda spelen fortfarande ungefär vad man kan förvänta sig. PES 2020 har ungefär samma brister som vanligt, med ojämn AI både hos med- och motspelare, och en opålitlig domare som ibland får spatt och kastar gula kort omkring sig som en stolle. Men när det flyter är det fantastiskt mjuk och fin fotboll.

FIFA 20 känns lite tyngre än föregående år. Det fysiska spelet är lite mer rejält, så de robusta backarna är inte att leka med. Precis som hos konkurrenten kan AI:n vara ojämn, men överlag tycker jag att medspelarna tar bättre löpningar och täcker upp i försvaret lite bättre än i PES. Däremot känns FIFA 20 lite styltigare rent spelmässigt.

Det finns några nyheter också, men inga av dem imponerar särskilt mycket på mig. PES 2020 försöker fokusera på online-spelande, med tveksam framgång. FIFA 20 har å sin sida det nya Volta-läget, komplett med en outhärdligt töntig story om fräsiga hipsters från gatan.

Oavsett vilket av spelen du föredrar så är årets utgåvor, på gott och ont, ungefär vad man kan vänta sig. Några få nyheter, men mestadels samma styrkor och svagheter som alltid.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.