Hur ska det bli lättare att hitta rätt vård om man har psykisk ohälsa och hur ska man förhindra att folk faller mellan stolarna? Det är problemen som vuxenpsykiatrin i Värmland arbetar mest med just nu, enligt verksamhetschefen Maja Deckner.
– Det är svårt att säga vilket som är det största problemet, men det jag tänker på är den sömlösa vården, säger Maja Deckner, som tillträdde som verksamhetschef för den psykiatriska öppenvården i Värmland den 1 september.
Hur mår psykvården i Värmland?Tanken är att patienter som söker sig till vården ska kunna slussas smidigt mellan olika instanser, till exempel mellan primärvård och specialistvård, men även mellan vården och kommunala instanser. Ambitionen är att förhindra att patienter hamnar mellan stolarna.
– Vi har sex olika samverkansförbund i Värmland som har till uppgift att jobba ihop de olika delarna, så det finns redan strukturer för samarbete. Min vision är att det ska bli lättare för personer med psykiska ohälsa att få stöd och vård, säger Maja Deckner.
Svårigheterna med att rekrytera specialistläkare och psykologer är ett problem för vuxenpsykiatrin likväl som för Bup. Men Maja Deckner menar också att situationen ser bättre ut än på länge.
Bup kämpar med läkarbrist – och söktrycket ökar– Det håller på att vända, det är min känsla. Första kullen av psykologer från Karlstads universitet kommer nästa år och det tror jag blir ett tillskott. Vi har fått tillskott av nyutbildade psykiatriker i år och flera blir färdiga nästa år. Sedan är det en utmaning att se till att de trivs och se till arbetsmiljön, det är helt klart ett prioriterat område.
Hur har läkarbristen påverkat verksamheten?
– Det har såklart påverkat vårdkvaliteten. Vi har behövt prioritera på ett annat sätt. Sköterskor och kuratorer har fått kliva in - och det har de gjort på ett föredömligt sätt. Men det har så klart varit en resa för dem att göra.
– Vi klarar verksamheten. Vi har ett gediget arbete framför oss, men det känns som att vi är på väg in i en uppåtgående spiral.
Psykiatrivården i länet har ganska bra siffror när det kommer till vårdgarantin för ett första besök, men det ser sämre ut för åtgärder och uppföljning. Är det stora problem med väntetider inom psykiatrin i Värmland?
– Det varierar i det här stora länet. Det jag kan se är att det på vissa enheter är acceptabla väntetider, medan på andra ser det sämre ut. Vi har börjat ta fram åtgärder tillsammans med personalen bland annat.
Första linjen ska plocka upp ungaAntalet unika patienter som söker vård har ökat stadigt de senaste åren. Förväntar ni er en fortsatt ökning?
– Om vi visste varför det ökar kunde vi kanske sätta en prognos. Det finns mycket att spekulera i varför, men oavsett är det fler som söker hjälp. Men med de förändringar som gjorts är vi bättre rustade att ta tag i det.
Ångestsyndrom utgör största delen av diagnoserna i Värmland, vilket i de flesta fall hänvisas till vårdcentraler. Alla vårdcentraler i länet ska kunna erbjuda psykiatrisk hjälp med kurator eller psykolog.
– De flesta personer med den här problematiken tar en första kontakt med primärvården. Vi har byggt upp samtalsmottagningar och de flesta får mycket god hjälp där. Svårare former av ångest hamnar inom psykiatrin och då gäller det att ha en bra dialog. Det har varit en långsiktig satsning för att bygga upp det här.
I snitt uppfyller Värmlands vårdcentraler vårdgarantin vid en första kontakt i 81 procent av fallen, medan en första bedömning av kurator och psykolog ligger på 26,9 respektive 36 procent.