Hoppa till huvudinnehållet

Kortbedrägerier på nätet ökar

Publicerad:
Foto: Erik

Antalet kortbedrägerier utan fysiska kort är hittills i år uppe i 75 760 anmälningar i Sverige. Det uppger Stöldskyddsföreningen, SSF. I augusti ökade anmälningarna med 23 procent jämfört med juli.

Enligt SSF är kortbedrägerier den mest förekommande typen av bedrägeri. Vanligast är att bedragaren kommer över dina kortuppgifter på nätet när du handlar, eller att du luras att lämna ut dina uppgifter genom falska erbjudanden via sms eller mejl.

Försäljning av kortuppgifter på svarta marknaden, efter intrång i företagsregister, förekommer också. Bedragaren behöver inte alltid få tag i cvc-koden på baksidan för att kunna använda kortet.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, varierar ökningen av antalet bedrägerier beroende på var man bor. Den största förändringen finns enligt Brå i de nordligaste delarna av landet, med en ökning 55 procent mellan juli och augusti i år. I region Öst ligger ökningen på sex procent.

Artikeltaggar

BedrägerierBRÅE-handelEkonomiSSF StöldskyddsföreningenSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.