Ismael Ataria och David Engström - Vem är patriarkatet?

Skivor
PUBLICERAD:
Foto: Carl Edlom

Vad är patriarkatet? Vem är patriarkatet? Den värmländske poeten Ismael Ataria har med Närkampen tagit sig an en studie av samtid och samhälle. En total dissektion av sig själv som man. Hans lyrik bärs upp av elektronisk musik skapad av David Engström och bildar en forsande röd puls genom skogsklädda landskap.

Det finns en ilska i Närkampen som är närvarande. Ett grekiskt drama som växlar masker och Ismael Ataria vrider och vänder på sin och andras roll i patriarkatet. I öppningsspåret Hamnskifte leker Ismael Ataria med påståenden,“Säg att du är en man och säg att jag, är en kvinna”. Rädsla att tillhöra, nätter, internet, våldtäkt och samtycke. Nej. Ett nej och samtycke som först 2018 blev en del av svensk lag.

I Lukten av Afrika skingras minnet av överdoserad Axe Africa bland höghusen, på skolgården, i krogkön och genom livet. Ett våld som hotar och förföljer. Män som jagar män, ett grupptryck som förföljer. Kvinnor.

Närkampen är ett blödande sår av en röst som dämpats inom patriarkatets strukturer av hat. Troligen där den hade behövts som mest.

Bästa låt: Hamnskifte

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.