Landets största läkarbrist, långa köer och en verksamhet som behöver kunna samarbeta. Psykiatrin i Värmland brottas har brottats med en rad svåra problem under lång tid.
Men politiker och verksamhetsledare är ändå försiktigt optimistiska inför framtiden.
– Vi är inte framme än, men vi håller verkligen på att vända skutan, säger Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Region Värmland.
Värmland har det lägsta antalet årsarbetande specialistläkare och psykologer i hela landet, vilket har lett till att sköterskor och psykoterapeuter har fått kliva in och ta över arbetsuppgifter.
"Sömlös vård" ska hindra folk att falla mellan stolarnaBup kämpar med läkarbrist – och söktrycket ökarSamtidigt ökar antalet sökande till den psykiatriska vården, främst inom barn- och ungdomsvården (bup).
– Vi har fått ett högre inflöde än vad vi hade räknat med och det kan man ju få panik för. Men när vi nu har kampanjat i flera år för att folk ska våga söka så är det ju dumt att få panik, säger Marianne Utterdahl.
Och ombyggnad pågår i verksamheten. Den psykiatriska vården i Värmland har en ny organisationen som trädde i kraft den 1 september i år. Första linjen, som ska avlasta Bup och fånga upp ungdomar i ett tidigt stadium, infördes i hela länet 2018 och nu hoppas man på att psykologutbildningen på Karlstads universitet ska hjälpa till med bemanningen.
Första linjen ska plocka upp ungaMen det står klart att det har funnits stora organisatoriska problem i verksamheten. Enligt Utterdahl har det ibland inte gått att få in nya läkare trots att man har haft stort ekonomiskt överskott.
– Om det är så svårt att rekrytera så måste vi titta på varför. Det här är ingen quick fix.