Hoppa till huvudinnehållet

Företaget som utbildat 10 000-tals chefer

Publicerad:

Vilken framgång Effect Management, Karlstad, haft sedan starten 1989. 10 000-tals chefer och ledare har gått utvecklingsprogrammet.

På senare år har Higher Ambition, Sveriges största traineeprogram för studenter, blivit en succé.

I höst firar företaget 30-årsjubileum.

–Det har varit och är en fantastisk resa. Vi utmanade tidigt de kända konsultföretagen i storstäderna och till stora delar har vi lyckats, säger Peter Rovér, sedan 2011 vd och en av ägarna till Effect Management.

Företaget konsulter jobbar inte med bonuspremier och extra ersättning beroende hur många kunder de kan dra till sig. Alla har fast lön. Något som är lite ovanligt inom branschen.

– Vi är som konsulter för verksamhetsutveckling, organisationsutveckling och individutveckling lite ovanliga. Det vill vi fortsätta med. I vårt företag delar vi på framgångarna.

Bra på fötterna

Det var 1989 som en grupp anställda i Programator, tidigare Värmlandsdata, ville pröva lyckan som egna företagare. Gruppen bestod av Olle Biörklund, Urban Hermansson, Thomas Säterhed,, Thomas Sigfridson, Jan-Sture Larsson och Ann Johnson.

– Vi hade bra på fötterna och förstod att det framför oss fanns en intressant marknad för att utbilda chefer, arbeta med organisationer och individer., säger Urban Hermansson.

De hade svårigheter att hitta rätt namn på den nya verksamheten.

Konsultchefen Kjersti Berg Marthinsen, Urban Hermansson, en av grundarna, Maja Hedin, chef för kommunikationen, Ann Johnson, sekreterare och Peter Rovér, vd.
Konsultchefen Kjersti Berg Marthinsen, Urban Hermansson, en av grundarna, Maja Hedin, chef för kommunikationen, Ann Johnson, sekreterare och Peter Rovér, vd. Foto: Jonny Ohlsson

– Vi bollade ett 50-tal förslag mellan oss. När vi närmade oss Effekt fick vi veta att det namnet hade ett dansband i Skåne. Jag vet inte hur många kontakter vi hade med Bolagsverket innan vi fick klartecken för den internationella titeln, Effect Management., säger Urban Hermansson.

Inte en krona

På den vägen är det. Gruppen som bröt sig loss från Programator hade goda kontakter och det blev direkt stora jobb, både inom näringslivet, den offentliga sektorn samt inom försvaret.

– Vi tjänade knappt en krona i Värmland. I dag är det annorlunda.

En som varit med hela tiden är Ann Johnson. Hon har varit och är företagets all i allo. Något av en mamma för hela gänget.

– Jag vill jobba på det sättet. Dessutom tror jag att mitt sätt att vara gillas av både ägare, anställda och kunder i Effect Management.

Det var de här personerna som 1989 startade Effect Management. fr. v.  Jan-Sture Larsson, Thomas Sigfridson, Ann Johnson, Thomas Säterhed, Olle Biörklund och Urban Hermansson.
Det var de här personerna som 1989 startade Effect Management. fr. v. Jan-Sture Larsson, Thomas Sigfridson, Ann Johnson, Thomas Säterhed, Olle Biörklund och Urban Hermansson.

Finanskrisen i början på 1990-talet satte sina spår i orderingången för företaget, men sedan handlade det om flera goda år. Så goda att ägarna satsade på kontor i bland annat Stockholm och Göteborg.

– Rätt eller fel. Det här var vårt sätt att expandera utanför Värmland. Det var så i några år. Sedan avvecklade vi kontoren utanför Värmland och satsade helhjärtat på Karlstad.

Charlotte Wäreborn Schultz är en av många konsulter i Effect Management.
Charlotte Wäreborn Schultz är en av många konsulter i Effect Management. Foto: Fotograf Tommy Andersson

Så kom tiden då ägarna började undersöka att sälja företaget, men det skulle dröja ända fram till 2011 innan Peter Rovér och några av konsulterna blev nya ägare av Effect Management. Förutom Peter Rovér kom företaget att ägas av bland annat Leif Helgman, Anne-Charlotte Sverkström och Mikael Olofsson.

Stora framgångar

Totalt med ägare och anställda finns det 15 personer i företaget.

– Vi har under årens lopp haft stora framgångar. Det är inte många konsultföretag utanför Stockholm som tecknat avtal med Stockholms stad. Vi har också rätt mycket jobb åt Siemens, ett av världens största företag inom sin bransch.

Man måste vara effektiv, man måste vara en glad person med stor kompetens för att få jobb i Effect Management.

– Varje vecka året runt kontaktas vi av konsulter som vill komma in i gemenskapen.

Andra viktiga noteringar är att Effect Management levererar tjänster till Johan Cruyff Institute samt att företagets konsulter i 12 år varit verksamma med det kvinnliga nätverket, Exeqtive, som har Ruter Dam som förebild.

Malin von Elern och Charlotte Wäreborn Schultz tillsammans med styrelsens ordförande, Per Fredriksson.
Malin von Elern och Charlotte Wäreborn Schultz tillsammans med styrelsens ordförande, Per Fredriksson. Foto: Tommy Andersson

Vad är ni mest stolta över?

– Svårt att välja, men det kanske ändå är Higher Ambition tätt följt av Exeqtive.

2018 omsatte företaget 24 miljoner kronor. Den 11 oktober blir det jubileumsmiddag på en av restaurangerna i Karlstad.

Artikeltaggar

BolagsverketEffect managementEkonomiPeter RovérStockholmUrban Hermansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.