Hoppa till huvudinnehållet

Svenneling (V) träffade Snowden i Ryssland

Publicerad:
Foto: Helena Ingman

Riksdagsledamot Håkan Svenneling (V) var nyligen i Ryssland med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledamot Yasmine Posio (V) för att lära sig mer om arbetet för ett mer demokratiskt Ryssland.

Vilka träffade ni under resan?

– Vi träffade aktivister för mänskliga rättigheter, hbtq-aktivister och kvinnorörelser. Vi träffade även redaktören för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Vad var syftet med resan?

– Vi ville lära oss mer om oppositionen och se hur man från svensk sida skulle kunna stödja den "riktiga" ryska oppositionen som verkar i en mer demokratisk riktning än Putin.

Hur ser läget ut för de grupper du nämnde?

– Om jag ska jämföra svenska och ryska aktivister är glöden densamma, men de ryska aktivisterna är väldigt medvetna om riskerna de tar. Jag träffade en hbtq-aktivist som skulle upp i rättegång för att hon stått med en skylt där det stod att hon inte ville bli kallad varken tjej eller kille.

Ni träffade även visselblåsaren Edward Snowden, hur var det?

– Det var väldigt häftigt att han vill träffa oss så länge, mötet höll på i över två timmar. Vi pratade bland annat om den makt vi ger till stora företag så som Facebook och Google när vi trycker godkänn utan att läsa avtalen och att även om vi läser avtalen kanske vi inte förstår dem. Det är viktigt att vi får med dessa frågor i politiken i dag. Jag var nyligen och hälsade på ett gymnasium och där blev det tydligt att intresset för dessa frågor är stort. Även medvetenheten bland unga i dag är stor, eftersom de har växt upp med detta.

Vad säger du om kritiken mot att Jonas Sjöstedt träffade Edward Snowden?

– Jag tycker den är ganska absurd. Snowden har gjort en av de största avslöjandena om hur stort dataintrånget från företag och stater är och han var väldigt noggrann i vad han avslöjade. De tar till övertoner i debatten tycker jag.

Artikeltaggar

Håkan SvennelingJonas SjöstedtNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.