Hoppa till huvudinnehållet

Klockproblem på Kyrkhedens skola

Publicerad:

På Kyrkhedens skola i Ekshärad finns ingen fungerande klocka eller ringsignal som ringer in barnen från rast. 200 000 kronor är avsatt till budgeten för 2020 för att se över klockorna vid alla kommunens skolor.

– Det är ju absurt, barnen vet ju inte när lektionerna börjar. Man måste ju komma på en lösning tills dess, säger föräldern Carina Edqvist.

När Carina Edqvists dotter gick i lågstadiet på Kyrkhedens skola var det inga problem att komma in från rast.

– På lågstadiet har de en manuell signal, så lärarna ringer in med ett knapptryck, säger hon.

Vill inte komma försent

När dottern började fjärde klass blev de varse att det inte finns klocka eller ringsignal att tillgå på varken mellanstadiet eller högstadiet.

– För min dotter får det den konsekvensen att hon är jättenervös för att komma för sent till lektionerna. I början av terminen sa lärarna att eleverna kunde ställa larmet på sina mobiler, vilket jag också tycker är helt absurt att man förlitar sig på att alla barn har mobiltelefon. Men sedan fick vi lapp om att eleverna inte får ha mobil på rasterna, säger Carina Edqvist.

Det finns ingen fungerande klocka eller ringsignal på Kyrkhedens skola som ringer in eleverna.
Det finns ingen fungerande klocka eller ringsignal på Kyrkhedens skola som ringer in eleverna. Foto: Pia Holmström

Finns i nästa års budget

Samtidigt är 200 000 kronor avsatta för 2020 för översyn av klockorna i alla skolor i Hagfors kommun. I dagsläget är det enbart vid ÄBC som ringsignalen fungerar. Boo Westlund (OR) är ordförande i barn- och bildningsutskottet.

– Vi inom OR tycker att det här är viktigt. Ställer vi krav på att barnen ska hålla tider och inte missa lektioner, så måste våra system för hur man mäter tid också fungera. Detta är ju viktigt när de börjar jobba också att de har lärt sig hålla tider, säger Boo Westlund.

Det finns ingen möjlighet att tidigarelägga översynen av klockorna i skolan.

– De kommunala kvarnarna mal ibland saktare än man vill att de skulle göra. Vi har ingen möjlighet att skynda på det här för då måste vi ta ett nytt fullmäktigebeslut. Då faller det på tidsaspekten. Vi hinner inte med det i år helt enkelt, säger han.

En tillfällig lösning som är på gång är att laga klockan på skolans fasad. Det är dock ingen ringsignal kopplad till denna.

Det är denna klocka som kanske går att laga under hösten som en tillfällig lösning.
Det är denna klocka som kanske går att laga under hösten som en tillfällig lösning. Foto: Pia Holmström

Daniel Sohl är rektor för F-3 vid Kyrkhedens skola.

– En lösning under tiden kan vara att vi använder oss av gammaldags handklockor, säger han.

En lösning som Patric Svensson, rektor för Kyrkhedens skola 4-9 också delar.

– Klasslärarna har även haft diskussioner med vårdnadshavarna hur vi ska hantera detta i väntan på att vi ska få det att fungera. Det är ju beklagligt att inte skolklockan fungerar. Det är inte optimalt och ibland kommer eleverna sent, men vi får ha överseende med det. Vi började felanmäla för tre år sedan, säger Patric Svensson.

Artikeltaggar

Boo WestlundDaniel SohlEkshäradHagforsNyheterOberoende realisterPatric Svensson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.