Hoppa till huvudinnehållet

Holmgren: Genom att ta ansvar kan vi stötta klimatstrejkarna

Publicerad:
Greta Thunberg (här med FN:s generalsekreterare António Guterres), och många av hennes unga vänner över hela världen, har en kunskap om klimatfrågan som jag annars bara har stött på hos meteorologer och klimatexperter, skriver Pär Holmgren.
Greta Thunberg (här med FN:s generalsekreterare António Guterres), och många av hennes unga vänner över hela världen, har en kunskap om klimatfrågan som jag annars bara har stött på hos meteorologer och klimatexperter, skriver Pär Holmgren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Det är dags för oss vuxna att stötta klimatstrejkarna. Det viktigaste är att vi börjar ta ansvar, skriver Pär Holmgren.

Ungdomar i Karlstad och Kabul är numera en del av en gemensam politisk rörelse. Den klimatstrejk som startades av Greta Thunberg för drygt ett år sedan sprider sig över hela klotet. Nu är det dags för oss vuxna att ta intryck.

Det finns de som försöker avfärda klimatstrejkerna som en naiv ungdomsrevolt. Det är ofta samma grupp av människor som också tycker att klimathotet är överdrivet. De har fel i båda fallen. Greta Thunberg, och många av hennes unga vänner över hela världen, har en kunskap om klimatfrågan som jag annars bara har stött på hos meteorologer och klimatexperter. De har ett tydligt och krasst budskap till vuxenvärlden: Lyssna på vetenskapen. Ta ansvar.

Ord och inga visor för alla oss som tillhör generationen som orsakat klimatkrisen. Klimatstrejkarna ber nu alla som kan att delta i strejkerna. Det kan i förlängningen bidra till ett tillräckligt tryck för att politiker (som jag själv) ska börja agera på allvar. Även om det är bra att vuxna ansluter sig till strejkerna är det desto viktigare att vi faktiskt börjar ta ansvar och vidtar de åtgärder som krävs för att nå klimatmålen.

I mitt arbete som Europaparlamentariker försöker jag göra mitt bästa för att Europa ska ta detta ansvar. Denna mandatperiod är unik på så sätt att det förmodligen är den sista mandatperioden vi har möjlighet att nå Parisavtalet. Gör vi inte tillräckligt de här fem åren är det troligen för sent för att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader. Med tanke på att situationen faktiskt är så akut är det inte konstigt att ungdomarna strejkar.

Vad bör vi Europaparlamentariker göra då? Det absolut mest avgörande är att EU:s klimatpolitik går i linje med vad vetenskapen kräver. Hade man lyssnat på miljörörelsen och satt igång för några årtionden sedan hade det troligen inneburit en ganska långsam och bekväm omställning. Nu har vi tyvärr dragit benen efter oss och sopat problemen under mattan. Det innebär att stora förändringar nu måste ske på en gång.

Det finns dock ingen anledning att deppa ihop. Genom att agera kraftfullt nu har vi fortfarande stora möjligheter att undvika de värsta konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Mycket tyder på att en storsatsning på klimatomställningen också kan innebära stora möjligheter. Inte minst Värmland och andra skogslän kommer få en nyckelroll. I Värmland har man länge förstått värdet av att skogen brukas och inte förbrukas. När allt mer drivmedel kommer att behöva produceras regionalt kan Värmland gå före med ett skogsbruk som både skapar arbetstillfällen och samtidigt bevarar den biologiska mångfalden.

Omställningen är en utmaning men också en möjlighet till ett bättre och mer hållbart samhälle. Genom att vi tar ansvar nu kan vi vuxna se till att våra barn och barnbarn får liv som präglas av möjligheter istället för en klimatkris. Oavsett om de bor i Kabul eller Karlstad.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Artikeltaggar

António GuterresEUEuropaparlamentetFNGreta ThunbergKlimatPär HolmgrenSigneratSkog