Lasse Granqvist var en hygglig längdåkare på sin tid med en 32:a plats på Vasaloppet som bästa merit.
Under skidtiden retade han sig på att skidhandskarna var så dåliga.
I dag har hans företag 70 procent av skidhandskmarknaden. Huvudkontoret ligger i lilla Hynboholm. Företaget har 320 anställda.
För några veckor sedan blev det klart att familjeföretaget Granqvist sportartiklar AB med profilvarumärket Lillsport värvat skidlandslagets vallachef Urban Nilsson till stallet.
Han ska jobba med produktutveckling inom Granqvist, som är ett starkt nischat företag mot handsktillverkning.
Störst är man på militära handskar, störst utveckling ser man inom skyddshandskar för brandmän, men absolut mest känt är man genom Charlotte Kalla med skidhandskarna.
Charlotte Kalla har under många år varit varumärket Lillsports främsta ambassadör.
– Hon är vår enskilt viktigaste medspelare, säger Lasse Granqvist.
Kalla har sponsrats av den värmländska handsktillverkaren i många, många år.
– Första gången vi skrev på ett kontrakt så var det över sju år. Nu säger vi att det är på livstid, skrattar företagets grundare.
Granqvist är ett familjeföretag. I styrelsen sitter Lasse, hans fru Ulla och döttrarna Erika och Linnea. Alla jobbar eller har jobbat inom företaget. Linnea är den näst senast anställda. Hon började en månad innan Urban Nilsson och ska bland annat jobba med etiska frågor.
– Det ska bli roligt och är viktigt för oss. Det är viktigt att vi vet att alla produktled har det bra, säger Linnea, som med jobbet inom familjeföretaget lämnar läraryrket.
Pappa Lasse är också utbildad lärare, folkskolärare som det hette på den tiden. Men det var innan det där med skidhandskarna. 1984 började han arbetet med skidhandskarna i samarbete med Lillehammer sportsindustri som då hade varumärket Lillsport.
Med åren har tillverkningen också utvecklas mot handskar för poliser, militärer och brandmän.
Urban Nilsson har själv jobbat som brandman och brandbefäl, så hans kompetens inom området kommer väl till pass i det utvecklingsarbete av brandmännens skyddshandskar som man är djupt inne i.
– Vi ska testa hur mycket cancerogena partiklar som handskarna släpper igenom. Brandmän är mer exponerade än andra yrkesgrupper. Förekomsten av prostatacancer är tre gånger högre för brandmännen, berättar Lasse Granqvist.
Vid kontoret i det stora röda trähuset i Hynboholm jobbar sex personer. Den avgjort största verksamheten har företaget i den helägda syfabriken i polska Zlotow. Där jobbar 310 personer. Förutom att sy handskar jobbar man med en del legoarbeten, som värmeelement i bilsäten, tekniska underkläder, ljudabsorberare och neoprenskydd.
Nästan för mycket
Omsättningen i företaget har pekat stadigt uppåt.
– Vi har växt med mellan 10 och 20 procent varje år. Det är nästan för mycket.
Det är ändå genom skidhandskarna som företaget gjort sig mest känt.
– De har blivit en dörröppnare för våra övriga produkter. Vi vet till exempel att poliser, militärer och brandmän gillar konditionsidrotter. Det blir lätt att vi halkar in på skidåkning när vi pratar med dessa yrkesgrupper, förklarar Lasse Granqvist.
En leende Charlotte Kalla i tv-rutan efter ett framgångsrikt lopp – ja, då går det knappt undvika att se vilka skidhandskar hon har på sina händer.
Hon syns väl för den delen i rutan också då hon gjorde ett mindre bra lopp, men då med den där mörka blicken som bara Charlotte Kalla kan ha för att visa sin besvikelse.
Känslor = folkkär
– Hon kan visa sina känslor. Det är nog också därför som hon är så folkkär, säger Urban Nilsson, som hängt med Kalla i landslaget under hela hennes landslagskarriär.
Syfabriken i Polen har Granqvist haft i många år. Ett av skälen till att man flyttade dit var naturligtvis produktionskostnaden. Och fortfarande är det mycket billigare att tillverka i Polen än i Sverige.
– En arbetare vid fabriken i Zlotow tjänar runt 6000 kronor i månaden. Det är bra betalt sett till polska mått. En medarbetare där kostar med alla avgifter 10 000 kronor i månaden. Motsvarande i Sverige ligger på 50 000 kronor.
Nu är det inte bara pengar som räknas inom företaget.
– Målet är inte att tjäna en massa. Pengarna behöver man för att kunna utvecklas. Det är den viktigaste drivkraften för oss, säger Lasse Granqvist.
Hjärteprojekt
Ett hjärteprojekt Lasse Granqvist driver sedan flera år är att hjälpa till med att bygga upp en handskfabrik i Etiopien. Det gör man i samarbete med Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär.
– Vi har satsat fem miljoner kronor där. Från början hade vi tänkt äga fabriken, men nu har vi tagit ett steg tillbaka och är kunder.
– Det är den första handskfabriken i Etiopien och det i ett land där man inte ens har ett namn för ordet handske. Men där finns de allra bästa förutsättningarna. Världens bästa skinn till handskar kommer från fåren i Etiopien, förklarar Lasse Granqvist.
Under nio månader bodde dottern Erika i Etiopien vid fabriken.
– Huvuduppgiften för henne var att tänka som etiopier och lära etiopier hur vi tänker. För att nå framgång i ett nytt land måste man förstå kulturen och hur folk tänker, säger Lasse Granqvist.