Hoppa till huvudinnehållet

Arvikatjej chef för Bonnierförlagen

Publicerad:
Sara Börsvik växte upp i Arvika. Ungdomen ägnade hon åt idrott. I dag är det böcker som gäller. Nyligen utsågs hon till vd för Bonnierförlagen.
Sara Börsvik växte upp i Arvika. Ungdomen ägnade hon åt idrott. I dag är det böcker som gäller. Nyligen utsågs hon till vd för Bonnierförlagen. Foto: FOTOGRAF PETER JOENSSON

Hon läste inte så mycket under sin uppväxt i Arvika, då var det idrott som gällde framför allt. Men de senaste åren har hon ägnat allt mer tid åt böcker. Nyligen utsågs Sara Börsvik till vd för en av de största aktörerna inom förlagsbranschen, Bonnierförlagen.

Numera bosatt i Sollentuna med familjen. Men Värmland, Arvika och mest av allt Mangskog är en plats hon alltid återkommer till.

Där tillbringade hon mycket tid på somrarna som liten, på mormor och morfars sommarställe.

– I dag bor mamma i Mangskog.

Och mormor bor kvar i Arvika. Nästa besök är inplanerat till mârten om knappt två veckor. Innan dess väntar Bokmässan i Göteborg.

Ingen tydlig plan

Hennes karriär har stadigt gått framåt sedan hon gick ut Handelshögskolan i Göteborg 2006. Då var hon 24 år. Men hon säger själv att hon aldrig haft någon tydlig plan för sitt yrkesliv.

– Jag har alltid tänkt att jag försöker göra ett så bra jobb som möjligt där jag är och då kommer det att betala sig. Någon kommer att uppmärksamma det. Så har hela min karriär varit kan man säga.

Hon valde Handelshögskolan för att hon såg det som en bred utbildning som öppnade för många möjligheter.

Från Sollentuna pendlar hon i dag in till Sveavägen i Stockholm och sin arbetsplats på Bonnierförlagen. Dit kom hon 2017 till tjänsten som chief financial officier (ekonomichef) för att senare bli operativ chef och leda mycket av det dagliga arbetet. Den tjänsten lämnar hon om några månader för att från och med den 1 januari 2020 ta steget till vd för hela verksamheten. Något som hon ser fram emot.

– Bonnierförlagen har funnits i nästan 200 år. Mitt uppdrag blir att skapa de bästa förutsättningarna för att vi ska fortsätta vara relevanta och ge ut böcker som berör och som våra läsare och lyssnare längtar efter. Vi vill vara förlagshuset som attraherar Sveriges främsta författare och medarbetare.

Barnböcker

I dag tar hon del av litteratur på alla de sätt som bjuds, vanliga traditionella böcker, e-böcker och ljudböcker.

Hemma blir det mycket barnböcker tillsammans med sonen Arvid och dottern Emma, sex och fyra år.

När hon själv ska välja genre blir det väldigt blandat.

– Jag brukar ha igång flera böcker samtidigt. Min absoluta favorit just nu är Ålevangeliet. Det är en fantastisk bok.

Boken som är skriven av Patrik Svensson handlar om ålen, den säregna ormliknande fisken. Men det är lika mycket en berättelse om en son och en far som fiskar ål tillsammans, och om livet.

– Jag var ingen stor läsare under uppväxten. Då var det väldigt mycket idrott för min del när jag bodde i Arvika, golf, tennis och gymnastik. Min bästa läsupplevelse från när jag var liten var när morfar ville att vi skulle läsa samma bok och diskutera den. Det var ett sätt att umgås med morfar. Numera läser jag mer och mer och uppskattar det verkligen.

Jobb och familj

I den period i livet som hon befinner sig just nu finns det istället inte mycket tid för idrottande.

– Jag älskar fortfarande att spela golf, men jag hinner inte. Jag har gått nio hål i år, det är allt. Och jag var med på ett tennisläger i Arvika några dagar i somras. Annars är det familj och jobb som tar all tid. Jag har gjort den prioriteringen och jag är väldigt nöjd med det.

Hon och resten av familjen är mycket i Mangskog och hälsar på.

– Speciellt under sommaren brukar vi vara där i lite längre perioder. Men Mangskog är vackert hela året, under alla årstider. Så mycket fin natur.

Värmlänningen Martin träffade hon i Australien, där hon pluggade engelska innan hon flyttade till Göteborg och började på Handelshögskolan.

– Vi gick i samma klass. Jag åkte till andra sidan jorden för att träffa en värmlänning. Nu är vi gifta och har två barn.

Topplista

Sara Börsvik är en av de unga ledare inom näringslivet som uppmärksammats för sitt ledarskap. Hon har i flera år funnits med på fackförbundet Ledarnas topplista där man rankar framtidens kvinnliga ledare.

– Men nu har jag fallit för åldersstrecket för den utmärkelsen, konstaterar hon med ett skratt.

Det skedde i år när hon fyllde 37.

Vad ser du hos dig själv som kan ha bidragit till att du hamnat på den listan?

– Dels tycker jag om och är genuint intresserad av människor, det tror jag är en förutsättning för att kunna vara en bra ledare. Sen har jag förstått att folk uppskattar att jag är tydlig. Tydlighet och engagemang är viktigt.

Större delen av sitt yrkesliv hittills har hon tillbringat på olika befattningar inom telekombranschen. Främst, nästan tio år, på Tele 2.

– Jag hamnade väldigt rätt från början och fick lite större roller med tiden. Det vet man ju inte innan, det är en chansning.

En slump

Att hon sedan hamnade inom förlagsbranschen var mer eller mindre en slump. Inget hon hade planerat.

– Det var inte så att jag aktivt sökte mig dit. Jag blev uppringd av en rekryterare.

Hon visste inte mycket om branschen då, men att hennes syster sedan tidigare arbetade inom bokbranschen tycker hon var en fördel.

– Jag kunde få insikter genom henne. Hur är branschen. Hur är det att jobba inom Bonniers.

Senare träffade hon representanter för företaget och när hon la samman allt hon hörde och såg kände hon att det var dags att byta bransch helt och hållet, från telekom till böcker.

– Jag kände att det här är det jag vill göra.

Det var våren 2017. Nu, snart två och ett halvt år senare, är det fortfarande inom förlagsbranschen och Bonniersfären hon vill fortsätta jobba. Snart som vd.

Fritiden då? Om hon får välja hur hon helst tillbringar en ledig dag blir det i Värmland och utomhus.

– Med familjen i Mangskog och gärna att vi är ute mycket.

Artikeltaggar

ArvikaBonniersEkonomiMangskogNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.