Hoppa till huvudinnehållet

139 miljoner ska göra skolorna i Värmland mer jämlika

Publicerad:
Värmlands kommuner kan få del av 4,9 miljoner kronor. Foto: Alexander Olivera/TT

Regeringen meddelade under onsdagen att Sveriges skolor kommer att få dela på nästan 5 miljarder kronor under 2020. Statsbidraget ska gå till att stärka jämlikheten i skolorna. De värmländska kommunerna kan dela på nästan 139 miljoner kronor.

Sveriges skolor kommer nästa år att få dela på 4,9 miljarder kronor. Pengarna ska gå till att öka och stärka jämlikheten i skolorna.

I Värmland är det Filipstad, Säffle och Storfors kommuner som kommer att få ta emot störst andel per elev av pengarna.

– Ska kunskaperna fortsätta stiga behöver jämlikheten öka i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Skolorna ska använda statsbidraget till att utöka eller till att sätta in nya insatser för att stärka likvärdighet och kunskapsutveckling i förskolor och grundskolor.

– Det är varje elevs ansträngning som ska avgöra hur långt man kommer i sina studier – inte var man bor någonstans, vilka föräldrar man har eller vilken skola man går på. Nu ökar vi det statliga stödet för stärkt likvärdighet och ser till att mest resurser går till de skolor som har störst behov, säger Anna Ekström.

Det är upp till varje kommun att själv bestämma vad man vill satsa på, men bidraget kommer med villkor. Om dessa inte uppfylls kan kommunen bli återbetalningsskyldig.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFörskolorGrundskolanRegeringenSkola och utbildningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.