Hoppa till huvudinnehållet

Tre förslag på nytt kommunalråd efter Per

Publicerad:
Per Gruvberger ska avgå - tre förslag på efterträdare har kommit in under nomineringsprocessen.
Per Gruvberger ska avgå - tre förslag på efterträdare har kommit in under nomineringsprocessen. Foto: Lena Richardson

Tre personer är på förslag som nytt kommunalråd efter Per Gruvberger. Det står klart sedan nomineringstiden bland de lokala socialdemokraterna gick ut på söndagen.

Per Gruvberger aviserade i mitten av augusti att han planerar att lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande. Senast i januari vill han sluta.

Efter det beskedet har Socialdemokraternas valberedning satts i arbete och Torbjörn Parling är den som leder processen.

Nomineringstiden gick ut under söndagen och förslagslådan blev ingalunda tom.

– Det finns förslag. Vi ska träffas i gruppen i kväll och gå igenom dem, säger Torbjörn Parling när FT kollar läget på måndagseftermiddagen.

Ombudsman stöttar

Han tror att det kommer att bli ett eller kanske två möten till med gruppen innan den är mogen att komma till ett medlemsmöte med ett färdigt förslag.

Han berättar också att en ombudsman från partidistriktet kommer att vara med i processen.

– Det är för att vi ska vara säkra på att göra rätt enligt stadgar och så. Det är en trygghet och en säkerhet, säger Torbjörn Parling.

Tre förslag

Såväl de lokala S-föreningarna som enskilda medlemmar i partiet har haft möjlighet att nominera kandidater.

Och, undrar väl alla - hur många förslag kom in och vilka är föreslagna? Torbjörn Parling svarar bara delvis på de frågorna.

– Det handlar om 10-15 enskilda och föreningar (som kommit med förslag, reds anm) och det finns fler än två kandidater i dagsläget. Två vet du vilka det är och den tredje ska jag ha lite samtal med.

De två som FT redan skrivit om är på förslag är Åsa Hååkman Felth och Jomark Polintan. Den tredje återstår att se.

När tror du frågan kommer upp för beslut i arbetarekommunen?

– Någon gång i slutet på oktober, säger Torbjörn Parling.

Beslutet om vem som får uppdraget som kommunstyrelsens ordförande - och kommunalrådsposten - tas sedan i kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstads kommunJomark PolintanKommunpolitikNyheterPer GruvbergerSocialdemokraternaTorbjörn Parling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.