Kvinnor uppger oftare att de mår dåligt. Men det är klart fler män som tar sina liv. Här finns en tydlig skillnad mellan könen.
Många besvär som har med psykisk ohälsa att göra är vanligare bland kvinnor än bland män. Det kan handla om depressioner, ångest eller sömnproblem.
Män dricker däremot mer alkohol. Var femte man i Värmland är riskkonsument, jämfört med var sjunde kvinna, enligt Folkhälsomyndigheten.
Stressen golvade Thomas: "Jag blev sängliggande"När det gäller självmord sticker männen ut ännu mer. 2018 tog 37 värmlänningar livet av sig. Av dem var 28 män och 9 kvinnor. Alltså står männen för tre av fyra självmord.
Självmorden i länet minskade mellan 2017 och 2018, men över tid har siffran gått lite upp och ner. Fast männens överrepresentation är konstant.
Större öppenhet
De senaste åren har självmord börjat diskuteras allt mer öppet och fler aktörer engagerar sig.
Anna Beata Ekström är folkhälsostrateg på Region Värmland:
– Det är ett stort intresse för att komma på våra konferenser och vi har utbildat totalt 1 500 personer i Värmland, säger hon. Alla människor kan bli bättre rustade att möta den här problematiken och fånga upp personer tidigt.
De som utbildats är allt från personer som kan stöta på personer med självmordstankar i jobbet till intresserade privatpersoner.
– Det finns så mycket man kan göra bara i mötet med en person och jag tycker att vi lyfter den här frågan ofta. Om man går på intresset som finns för frågan så tycker jag att vi är på rätt väg.
Regionen deltar också i två forskningsprojekt. Lunds universitet håller i det ena, som handlar om att kartlägga vilka vårdkontakter personer som tagit sina liv haft den sista tiden i livet. Det andra handlar om maskulinitetsnormer och här är det Karlstads universitet som håller i trådarna. Vad projekten ger är inte klart än.
Långsiktigt arbete
Målet är att högst 20 värmlänningar ska begå självmord nästa år. Men när det förebyggande arbetet ger utslag i statistiken är svårt att säga.
– Det är jättesvårt att säga och det är väldigt många saker som påverkar människors liv, hälso- och sjukvården är en del av hela tårtan, säger Anna Beata Ekström. Vi måste förstå mer om de bakomliggande orsakerna.
Karen O'Quin, ny regional samordnare för suicidprevention, säger:
– Jobbet görs på så många olika nivåer. Insatser som vi gör inom psykiatrin är mer akut och kan snabbt påverka individer medan folkhälsoinsatser kan ta flera år innan de visar resultat.
Internt jobbar också regionen för att organisera arbetet bättre och fortsätta utbilda sin personal.
– Det är tänkt att vi ska ha en basnivå där alla regionens medarbetare får viss kunskap och så bygger vi på till dem som behöver allra mest, säger utvecklingsledaren Anna-Karin Törnqvist.