Hoppa till huvudinnehållet

Luke Elliot: ”Musiken blev en livräddare”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Luke Elliot bytte USA mot Norge och hans musik har hittat en stor publik i Europa. Nu kommer han till Karlstad.
Luke Elliot bytte USA mot Norge och hans musik har hittat en stor publik i Europa. Nu kommer han till Karlstad. Foto: Peter Eriksson

Han har bytt ungkarlslivet i Springsteen- och Sinatraland mot Oslo och småbarnsår.

Nu gör New Jersey-sonen Luke Elliot en exklusiv solospelning i Karlstad, det enda Sverige-stoppet på höstturnén.

Efter att ha inlett karriären på klubbar i New York, Philadelphia och Boston landade Luke Elliot på norsk mark för fyra år sedan och en ömsesidig kärlekshistoria tog sin början.

– Haha, jag vet inte om kärlekshistoria är rätt ord, börjar Luke Elliot när jag når honom i Oslo där han numera är bosatt.

– Det var en journalist på norska VG som skrev om mig och så bjöds jag in för att göra en turné. Innan jag visste ordet av hade jag signat ett skivkontrakt, fått en manager och spelade över hela Europa.

Han sjunger med en mörk, crooneraktig stämma och har liknats vid många ikoniska artister. "Ett lätt olydigt kärleksbarn Leonard Cohen fick med Tom Waits och sedan lät Warren Zevon och Nick Cave uppfostra på en sjavig rockklubb i New York" som Aftonbladets Per Bjurman uttryckt det.

– Varför min musik har blivit så väl mottagen i Europa? Jag tror det har att göra med att allt är så massivt i USA. I länder som Frankrike och Sverige är man bättre på att ta till sig musik på ett mer rakt, rock 'n' roll-aktigt sätt. Ni är bättre på att sålla ut det genuina från det plastiga. I USA bombarderas man med en massa akter som är skit.

Foto: Cem Gültepe

Förälskad

Luke Elliot berättar om en uppväxt i New Jersey där han tidigt tog pianolektioner "Mina föräldrar tvingade mig bara för att de blivit tvingade när de var små".

– Vilket var tur för jag blev förälskad i pianot från första stund. När jag var tio, elva visste jag att jag ville bli en rockstjärna. Det föll sig alltid naturligt att vara kreativ med musiken, skriva texter eller leka runt med andras låtar.

New Jersey har även fostrat söner som Bruce Springsteen och Frank Sinatra.

– Både Springsteen och Sinatra har influerat mig mycket. Speciellt Springsteen. Men jag upptäckte honom sent i livet, först efter att jag fyllt 22. Någon satte på "Darkness on the Edge of Town" och jag var fast direkt. Hans sätt att berätta genom musiken, det har alltid fascinerat mig.

Foto: Anna Drvnik

"Musiken blev en livräddare"

Ett album, en ep och några singlar har han släppt hittills. Den senaste singeln "Somebody's man" släpptes i fjol. Ett nytt album ligger klart för release tidigt nästa år.

– I låtskrivandet har jag alltid gillat att ställa mig i andra människors skor. Något som ju Springsteen är väldigt bra på. Det är ett sätt att utforska hur det är att vara någon annan. Men allt har förändrats i och med det nya albumet, de låtarna är mycket mer personliga.

Han är nygift och blev nyligen pappa, de senaste två åren beskriver han som tumultartade med både ups and downs. Skivan skulle ha släppts för två år sedan, men enligt Luke Elliot har det varit en mardröm att få olika skivbolag att komma överens om vem som får släppa skivan i vilka länder.

– De nya låtarna handlar helt enkelt mest om... Mig. Och mitt liv. Eftersom det hände så mycket stora saker i mitt liv under den här tiden var det omöjligt att skriva utifrån någon annan än mig själv. Det blev djupt personligt. Musiken blev en livräddare i stunder.

Konserten i Karlstad blir utan band och Luke Elliot utlovar ett generöst antal nya låtar.

– Med bandet blir det väldigt dramatisk, högljutt och intensivt. Solospelningar är lika intensiva fast på ett annat sätt, hela upplevelsen blir mer personlig där jag kommunicerar mer direkt med var och en i publiken. Låtarna blir blottlagda, de låter som de lät när jag skrev dem.

Vad? Luke Elliot. Förband The Satchel Kid. Var? Bar teatral, Karlstad. När? Fredag den 27 september.

Fakta

Luke Elliot

Luke Elliot är född i Princeton, New Jersey 1985.

Numera boende med familj i Oslo.

Släppte sitt debutalbum "Dressed for the Occasion" 2016. Aktuell med nytt material tidigt nästa år.

Aktuell: Gör en exklusiv solospelning på Bar teatral i Karlstad.

Lyssnar på:

– Jag har varit i min egen musikbubbla under det senaste så jag har inte tagit del av så mycket ny musik. Mest lyssnat på jazz - John Coltrane och Thelonious Monk: Mest för att rensa tankarna.

Läser:

– Nyligen köpte jag "Brott och straff" av Dostojevskij. Jag har alltid velat läsa den, men frågan är om det blir av. Jag visade min fru boken och sa att jag alltid velat läsa den här, "Det kommer du aldrig att göra" svarade hon. Jag önskar jag var en större bokslukare än jag är.

Tittar på:

– En massa Netflix-skit. Serien "Unbelievable" började jag och min fru på igår. Hyfsat bra. Vi brukar se något avsnitt av något varje kväll. Det bästa jag sett i år är nog "Patrick Melrose" med Benedict Cumberbatch. Senaste film jag såg på bio var Tarantinos nya. Jag älskar slutet, det var nästan lika bra som när de sköt ihjäl Hitler 300 gånger i "Inglourious Basterds". Fast det var ett ovanligt biobesök, det var bio för föräldrar med småbarn så ljudet var lågt och det var hela tiden något barn som grät.

Artikeltaggar

Bar teatralBruce SpringsteenFrank SinatraFrankrikeKarlstadNorgeNyheterNöje/KulturOsloUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.