Hoppa till huvudinnehållet

KD-politikers barn dödshotades efter regnbågsdebatt

Publicerad:
Debatten om namnet Regnbågen har nått riksmedia, vilket lett till att oppositionsrådets barn mordhotats.
Debatten om namnet Regnbågen har nått riksmedia, vilket lett till att oppositionsrådets barn mordhotats. Foto: Hasse Holmberg

Barnens skallar ska krossas mot klippor.

Det hotet fick kristdemokraten Jonas Ås i Årjäng ta emot efter att debatten om namnet Regnbågen nått riksnivå

Det är nästan två veckor sedan NWT berättade om att namnfrågan på den nya förskolan i Årjäng som splittrade majoriteten. Det av barn- och ungdomsnämnden föreslagna namnet Regnbågen röstades ner, till förmån för medborgarförslaget Källan som oppositionen hade ställt sig bakom.

– Namnet Regnbågen presenterades i samband med lokala pridefestivaler i Värmland och det känns som att folk drog en koppling till det. Och vi tycker att det är dumt att använda en politiskt laddad symbol som namn på vår förskola, sa oppositionsrådet Jonas Ås till NWT då.

Regnbågen för politiskt laddad för en förskola?

Debatten letade sig upp på riksnivå och blev, enligt Jonas Ås, mer av en HBTQ-fråga och Årjäng klumpades ihop med Sölvesborg, där det samtidigt debatterades om man skulle flagga med prideflaggan eller inte.

"En icke-fråga"

Skriverierna i riksmedia ledde till att Jonas Ås barn fick ta emot mordhot, efter vad han kallar "ett väldigt mediedrev".

– Via sociala medier kom det hot om att mina barns skallar ska krossas mot klipporna. Det är inte acceptabelt. Vi har polisanmält hoten, men det finns inget som tyder på att det är kommuninvånare som ligger bakom.

– Det är synd att media försöker vinkla det till något det inte är.

Han säger att debatten på lokal nivå har varit relativt obefintlig, jämfört med den bild riksmedia ger.

– Det är en icke-fråga som riksmedia tycker är rolig. Saker har vinklats och tagits ur sitt sammanhang. Det vi vill, är att det ska vara ett neutralt namn på förskolan för att slippa diskussionen om att föräldrar inte vill ha sina barn i en skola som heter Regnbågen, vilket medborgare har ringt oss om. Låt det inte drabba barnen negativt för att deras föräldrar har osunda värderingar.

Regnbågen – en ickefråga?

– Att vi har röstat på medborgarförslaget Källan handlar om demokrati, inte homofobi.

Jonas Ås har skrivit om hoten i sociala medier och passar samtidigt på att ge en känga åt Socialdemokraterna.

– De utnyttjar detta och tar frågan ur sitt sammanhang, och tar billiga pluspoäng då de gör det till en HBTQ-fråga. Men det har det aldrig varit. De gör istället regnbågen till en mer politiskt laddad symbol än det varit.

"Felaktigheter"

Daniel Schützer (S), kommunalråd, säger så här om kritiken:

– Jag tror inte det är någon som tar pluspoäng, det känns som det bara finns förlorare. Jag tycker också att Jonas Ås sprider en massa felaktigheter som att vi kommer med ett motförslag. Det vi gör är att vi stöttar nämndens förslag.

Daniel Schützer säger också att det media finner ett nyhetsvärde i, är att oppositionen tycker att regnbågen är politiskt laddad vilket lett till debatten i media.

– Det är min åsikt.

Artikeltaggar

ÅrjängDaniel SchützerFörskolorJonas ÅsNyheterSocialdemokraternaSölvesborg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.