Hoppa till huvudinnehållet

Därför mår fler kvinnor psykiskt dåligt än män

Publicerad:
Charlotta Wållgren
Charlotta Wållgren Foto: Lisa Olaison

Gynekologen Charlotta Wållgren har varit verksam i över 30 år och möter allt fler kvinnor som känner stress och mår dåligt.

– Vi ser en ökad tendens att kvinnor experimenterar själva med hormonerna vilket kan vara farligt, säger hon.

Hormonförändringar kan påverka kvinnors psykiska mående så kraftigt att det går ut över både dem själva och omgivningen.

– Många unga kvinnor upplever att de blir nedstämda, får kort stubin och i vissa fall panikångest vid mens. En del med jättesvår pms får humörsvängningar och gör saker som de inte vill göra, vilket kan påverka relationerna, säger Charlotta Wållgren, specialistläkare i gynekologi vid Charlottamottagningen i Karlstad.

"Stark ungdomskultur"

Klimakteriet kan innebära glädje att slippa mensen och sorg över att inte längre kunna få barn. Sömnen kan ta stryk på grund av vallningar och svettningar.

– Får man inte sova blir man skörare. Många kvinnor tycker att de inte känner igen sig själva längre. Vi lever i en stark ungdomskultur i dag och många vill inte ha den kroppsliga förändringen, säger Charlotta Wållgren.

Bra kost, motion och sömn stabiliserar hormonerna, medan till exempel alkohol, rökning och kaffe stressar kroppen.

– De senaste åren har allt fler börjat mixtra med sina hormoner själva. De beställer hem preparat på nätet, utan att veta hur mycket de får i sig. Många kvinnor tar flera p-piller för att man tror att man kan styra mensen. P-piller är ganska potenta medel och det kan vara farligt att experimentera själv.

Hon möter många ”duktiga flickor” som har det slitsamt i vardagen.

– Det är mycket krav, både för unga och äldre. Skola, familj, jobb, barn, barnbarn, gamla föräldrar – man vill mycket och det är bra, men ibland är det bra att kunna säga nej. Jämställdheten går åt rätt håll, men fortfarande upplever sig många kvinnor ha huvudansvaret.

Gör våld på sig själva

Charlotta Wållgren förklarar att kvinnor som varit utsatta för övergrepp och/eller våld ofta mår psykiskt sämre och är inte rädda om sig själva.

– De hamnar ofta i destruktiva beteenden och relationer. Inte sällan finns alkohol och droger med. Känslan av ensamhet och brist på sammanhang har också stor inverkan hur man mår.

Hon vill ingjuta i alla kvinnor att de har rätt till sin egen kropp – och ska ha rätt att säga både ja och nej.

– Det handlar så mycket om prestation och förväntningar i dag, inte minst när det gäller sex och barnafödande. Många kanske inte blir med barn om man väntar för länge. Det innebär ofta långa, slitsamma och psykologiskt jobbiga processer.

Många patienter berättar att de förväntas vara glada och må bra hela tiden.

– Livet har sina motgångar och det hör till att vara nedstämd ibland. Men är man ofta mycket ledsen eller har stor oro eller ångest är det viktigt att prata om det och ta hjälp för att komma vidare och må bättre. Det kan vara ett stort steg.

****

Fler artiklar i serien:

Karin Broos: ”Framgång och pengar har inte gjort mig lyckligare"40 000 värmlänningar mår psykiskt dåligt

Artikeltaggar

NyheterPsykisk ohälsaVår psykiska (o)hälsaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.