Hoppa till huvudinnehållet

Talangfabriken Hagfors - tio spelare i dagens SSL

Publicerad:
Mathilda Jansson, Klara Danielsson och Amanda Berggren under sin tid i Hagfors. Nu spelar alla i SSL.
Mathilda Jansson, Klara Danielsson och Amanda Berggren under sin tid i Hagfors. Nu spelar alla i SSL. Foto: Håkan Strandman

Hagfors innebandygymnasium är sannerligen en plantskola värd namnet.

Under premiäromgången av damernas SSL var gymnasiet representerat av inte mindre än tio före detta elever.

– Jätteroligt, framförallt för tjejerna som fick göra debut, säger Thomas Eriksson, huvudansvarig på skolan.

Spelarna han syftar på är Mathilda Jansson, Elin Englöw, Wilma Berggren och Sanna Eriksson. Samtliga gjorde SSL-debut i helgen - och två av dem satte stora avtryck direkt.

Mathilda Jansson, till exempel, noterades för 2+2 när Skoghall besegrade Jönköping med 7-5 och Sanna Eriksson satte matchavgörande 3-2 när Karlstad slog svenska mästarna Täby.

– Jag är inte förvånad. De har alla jobbat hårt för att komma dit de är i dag, säger Thomas Eriksson.

Han anser att träningsviljan är ett gemensamt drag hos alla de tio SSL-spelarna ifråga.

– Självklart har många av dem varit stora talanger men det som genomsyrar alla är att de varit villiga att jobba hårt för att utvecklas. Som vi alltid brukar säga "den viktigaste talangen att ha rätt inställning till träning", säger Eriksson.

Sanna Eriksson jublar tillsammans med Wilma Berggren efter att ha sänkt mästarlaget Täby i SSL-debuten.
Sanna Eriksson jublar tillsammans med Wilma Berggren efter att ha sänkt mästarlaget Täby i SSL-debuten. Foto: Helena Karlsson

Förutom ovan nämnda kvartett har även Adina Augustsson, Amanda Berggren, Linnea Nilsson, Fanny Kruse, Johanna Hultgren och Jenny Axelsson formats på gymnasiet i Hagfors.

– Jenny är ett jättebra exempel på någon som verkligen jobbat för det. När hon var 15 fick hon till exempel inte plats i distriktslaget men tre år senare var hon med på landslagsläger. Det var tack vare hårt slit och att hon inte gav upp, säger Eriksson.

"Gör något bra"

Om inte Klara Danielsson, som tillhör Karlstad numera, vore korsbandsskadad hade gymnasiet varit representerat av ytterligare en spelare i SSL.

Siffran har aldrig varit större.

Hårt slit i all ära - men ni på gymnasiet måste väl också ha gjort något bra?

– Självklart är det ett bevis på att vi gör något bra men det är tjejerna som ska ha all kredd. Vi har bara hjälpt dem på vägen, visat hur man ska träna.

Noterbart är att en handfull av nämnda spelare dessutom är födda och uppvuxna i kommunen.

– Det är såklart lite speciellt. Som lokalpatriot tycker jag att det är extra roligt att även de andra kommer från mindre orter som Sunne och Filipstad.

Thomas Eriksson är inne på sitt elfte år som ledare på Älvstrandsgymnasiet.

Någon eller något som stuckit ut lite extra under dessa år?

– Det är klart att det är många som stuckit ut och att det är svårt att lyfta fram något enskilt exempel. Men 98-kullen vann ju till exempel SM-guld för Hagfors och i det laget spelade Klara, Amanda, Wilma och Mathilda.

Fotnot: Älvstrandsgymnasiet har tidigare varit välrepresenterat även i herrarnas SSL men denna säsong finns ingen med förflutet på utbildningen i ligan. Däremot spelar Hagforsbördige Rikard Eriksson i Mullsjö.

Adina Augustsson, Johanna Hultgren och Linnea Nilsson har alla representerat A-landslaget.
Adina Augustsson, Johanna Hultgren och Linnea Nilsson har alla representerat A-landslaget. Foto: Privat

Artikeltaggar

Adina AugustssonÄlvstranden bildningscentrumAmanda BerggrenElin EnglöwFanny KruseHagfors IFInnebandyJenny AxelssonJohanna HultgrenKarlstad IBF DamKlara DanielssonLinnéa NilssonMathilda JanssonRikard ErikssonSanna ErikssonSkoghalls IBK DamSSLThomas ErikssonWilma Berggren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.