Hoppa till huvudinnehållet

Replik: SSU har en plan för bostadspolitiken

Publicerad:
Det stämmer att smartare lagstiftning och regelförenklingar kan minska kostnaderna för att bygga nya bostäder och i förlängningen bidra till lägre hyror, så att Värmlands unga faktiskt får en rimlig chans att flytta hemifrån, skriver Alexander Paulsson.
Det stämmer att smartare lagstiftning och regelförenklingar kan minska kostnaderna för att bygga nya bostäder och i förlängningen bidra till lägre hyror, så att Värmlands unga faktiskt får en rimlig chans att flytta hemifrån, skriver Alexander Paulsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna vill att vi på allvar ska tro att om bara taket för vad en hyresrätt får kosta höjs, så kommer hyresvärdarna istället sänka golvet, skriver Alexander Paulsson.

Svar till Amos Friedman och Theo Herold (NWT 11/9).

När SSU Värmland beskrev Socialdemokraternas politik för en bättre och mer jämlik bostadsmarknad, argumenterar nu Moderata Studenter övertygande om avregleringar och försämringar av bostadspolitiken. Störst fokus har de på fri hyressättning av hyresrätter. Problemet är att deras argumentation går emot all form av logik.

De vill få oss att tro att om hyresvärdar får ta mer betalt kommer de att bygga hyresrätter som de tar mindre betalt för. Moderaterna vill att vi på allvar ska tro att om bara taket för vad en hyresrätt får kosta höjs, så kommer hyresvärdarna istället sänka golvet. Det håller inte och är ett resonemang som snarare bygger på ideologiska övertygelser, än logik hos ungmoderaterna.

Däremot är SSU:s analys trovärdig. Det stämmer att smartare lagstiftning och regelförenklingar kan minska kostnaderna för att bygga nya bostäder och i förlängningen bidra till lägre hyror, så att Värmlands unga faktiskt får en rimlig chans att flytta hemifrån. Det är ett starkt skäl till att regeringen därför förändrat lagstiftningen för att påskynda planprocessen.

Och på det området behövs statligt inflytande som inte kan avregleras bort. Vi kan inte riskera att förstöra kulturhistoria, viktiga naturvärden eller att bygga på mark som sjunker eller som bidrar till trafikfara. Men det är klart, ungmoderaterna tror att om bara staten håller sig undan bostadsmarknaden så löser sig allt.

Det är fel. För de glömmer också bort att företag som bygger hyresrätter kan ta ut presumtionshyra, vilket betyder att hyran kan motsvara produktionskostnaden plus vinst. Därför är hyrorna väldigt höga på nyproduktion och därför har få unga råd med nyproducerade hyresrätter. Det finns ingen marknad med högre hyror för vanligt folk, för vi har inte råd. Moderaterna säger konstant nej till subventioner för lägre hyror, men har inget emot att staten subventionerar halva byggkostnaden när bostadsägare renoverar hemma och dessutom kan få 30 procent av deras räntekostnader betalda av staten.

Men vad erbjuder egentligen Moderaterna den nittonåring från Hagfors som precis gått ut fordonsprogrammet och bor med en ensamstående mamma som är lågbetald undersköterska? Dyrare hyresrätter och hus som är farliga att bo i, för att staten inte ställer krav på de som bygger bostäder?

Högern saknar lösningar för vanligt folk på alla plan, det är skillnaden mellan höger och vänster i svensk politik. Det krävs helt enkelt ett större statligt ansvar, vi kan inte tro på att en marknad som bara vill tjäna pengar ska lösa bostadsbristen. Och vi socialdemokrater nöjer oss inte med att endast vilja bygga fler bostäder, vi vill också bygga bort bostadssegregationen. Samhället har råd om vi prioriterar rätt.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Artikeltaggar

Alexander PaulssonBostadspolitikDebattHyresrätterModeraternaMUFSocialdemokraternaSSUUngdomar