Hoppa till huvudinnehållet

Karin och Göran fick vända på flygplatsen efter konkursen

Publicerad:
 Karin Eriksson får åka hem till Sunne igen efter att resan blivit inställd.
Karin Eriksson får åka hem till Sunne igen efter att resan blivit inställd. Foto: Privat

De hade bokat, betalat och var redo för semestern. Men paret Karin Eriksson och Göran Nyström fick vända i dörren på flygplatsen – allt på grund resejättens konkurs.

– Nu får vi åka hem igen, säger Karin Eriksson.

Att den brittiska resejätten Thomas Cook begärts i konkurs har drabbat tusentals resenärer.

Bolaget äger också den svenska resebyrån Ving, vilket gör att det inledningsvis slog extra hårt mot svenskar.

Sunneparet Karin Eriksson och Göran Nyström fick vända i dörren på Landvetters flygplats i Göteborg under måndagsmorgonen.

– Det kom ett sms i morse, ja när kan det ha kommit, kanske vid sjutiden – det stod i alla fall att alla plan var inställda på grund av konkurs, säger Karin Eriksson.

Oklart med ersättning

Paret skulle ha åkt till Turkiet på semester med ett annat par. Hotellet var betalat och klart och deras vänner redo att välkomna dem i värmen.

– Nu får vi åka hem till Sunne igen i stället. Det är verkligen jättetråkigt.

Enligt det sms som Karin Eriksson fick ska de få tillbaka pengarna för resan av bolaget – men när vet de inte.

– Vi får se om bolaget får in några andra plan. Men jag vet inte, det känns som vi ligger risigt till.

Familjen Ljungqvist var osäkra på om deras hemresa fanns kvar.
Familjen Ljungqvist var osäkra på om deras hemresa fanns kvar.

Fast i Rhodos

Familjen Ljungqvist från Deje hade liknande problem, fast tvärtom. De är i Rhodos och kände under måndagen en stark osäkerhet kring om de skulle ta sig hem.

Då hade de varit på semesterorten i en vecka. När NWT når dem per telefon är de på utflykt. Även om det är några dagar kvar till hemresan så börjar ändå oron sprida sig.

– Vi ska först i väg på onsdag igen så det råder väl ingen superpanik än. Men vi får se om det finns någon hemresa kvar. Till Karlstad lär vi ju inte komma. Så det är jättejobbigt, säger Linda Ljungqvist.

Samma gällde andra svenskar i Rhodos som, likt familjen Ljungqvist, riskerade att bli fast på semesterorten.

– Vi ska få mer information under dagen, men än så länge är det väldigt tyst. Fortsätter det vara tyst får vi gå ut och leta själva, sa Linda Ljungqvist tidigare på måndagen.

Oklart hur flygkonkursen påverkar flygplatsenHundratusentals berörs av Thomas Cook-konkursKarlskogafamiljer strandsatta på Mallorca efter konkurs

Svårt med tvillingar

Även Mikael Eriksson från Karlstad med familj kände att de satt fast på Rhodos.

– Vi har två tvillingpojkar på två år. Vore man själv så vore det inga problem. Då löste man det. Men nu har vi ju barnen. Och hit går det ju mest charter. Det finns inte så mycket reguljärflyg.

För egen del kände sig Mikael inte särskilt orolig. Han är resvan och hans fru är föräldraledig och har inget jobb som väntar.

Själv jobbar Mikael i Malaysia och ska resa tillbaka dit på söndag, så innan dess behöver han ha tagit sig hem. På något sätt.

– Vi får väl avvakta fram till lunch. Sen får vi börja leta. Men det är många som ska hem. Det var mer än 200 personer på planet ner, sa Mikael till NWT under måndagsförmiddagen.

Han skrev till Ving på söndagen och frågade om det skulle bli problem med hemresan.

– Men då fick jag till svar att konkursen inte skulle beröra oss och att vi inte skulle behöva oroa oss.

Ving beklagar

Senare under måndagen gick Ving ut med ett pressmeddelande om att deras flyg går som vanligt under tisdagen och att kunder som befinner sig på resmålen och väntar på hemresa kommer att få besked om tidtabell via sms.

"Vi beklagar verkligen att så många kunder drabbats av detta och kommer nu att göra vårt yttersta för att snabbt kunna ta hem resenärer som har strandats. Vi förstår att detta skapat både oro och ovisshet, och vi beklagar de besvär som det har medfört", skriver Ving på sin hemsida.

Artikeltaggar

FlygtrafikGreklandKarlstads flygplatsKonkurserLandvetterNyheterSunne kommunThomas CookVärmlands länVing

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.