Hoppa till huvudinnehållet

Hundratusentals berörs av Thomas Cook-konkurs

Publicerad:
Thomas Cook går i konkurs. Arkivbild.
Thomas Cook går i konkurs. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, försätts i konkurs, meddelar företaget i ett pressutskick. Alla Vinggruppens flyg ställs in tills vidare.

– Vår ambition är att få upp flyg i luften så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden

För resenärer från Karlstads flygplats är det resenärer till och från Rhodos i Grekland och Mallorca som berörs.

Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots "stora ansträngningar". Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs.

"Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år", säger vd Peter Fankhauser i uttalandet.

"Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen", fortsätter han.

Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar nu för att få hem över 150 000 brittiska resenärer under kommande två veckor, rapporterar Reuters.

Även omkring 1 700 svenska resenärer kommer att påverkas då researrangören Ving ägs av Thomas Cook.

"Det innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrade att flyga. Ledningen för flygbolaget i Norden har därför fattat beslut att ställa in samtliga flygningar under måndagen. Samtidigt utvärderas all övrig flygtrafik och som ett resultat av TC Groups konkurs har Vinggruppens ledning tills vidare beslutat att ställa in alla flygresor från Norden", skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Eftersom detta kommit in på natten har vi inte full överblick över hur alla flyg ser ut nu. Så vi har gått ut med information till alla kunder att måndagens flyg är kancellerade tills vidare, säger Fredrik Henriksson.

Vings kunder skyddas dock av resegarantin, vilket innebär att man ersätts för exempelvis hemtransport.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen har ökat.

Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22 000 anställda världen över, 9 000 i Storbritannien, och 3 000 hotell världen över är knutna till företaget.

Emma Gyllestad/TT

Anton Nilsson/TT

Artikeltaggar

EkonomiSverigeVing

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.