Läkaren Lisa Sprengel från Långserud gillar utmaningar och den 22–29 september är hon med om något utöver det vanliga. Hon skall då delta i Half Marathon des Sables på ön Fuerteventura i Kanarieöarna.
Det är inte ett motionsarrangemang som vilket som helst utan ett lopp genom öken med packning på ryggen. Sträckan mäter 120 kilometer fördelade på delsträckor om 30, 50 och 40 kilometer.
Varför i hela världen ger man sig på en sådan sak?
– Jag gillar att träna och motionera och ha både ett mål och en utmaning framför mig, säger Lisa när ST träffar henne några dagar före avresan.
Men varför så långt?
– Jag har löpt, cyklat och åkt skidor och i många lopp blir det så att placering och resultat betyder alltmer och just den delen betyder inte så mycket, säger Lisa.
Hur började ditt idrottsintresse?
– Jag har alltid gillat att röra på mig men det var egentligen min arbetskamrat Lisa Sallmén som fick med mig på Spring Västs aktiviteter.
En annan arbetskamrat, Louise Emilsson, betonade att Lisa skulle vara med i ett stafettlag på Vasaloppet och då gällde det att börja träna skidåkning.
– Åka skidor är väldigt roligt. Första Vasaloppet var en utmaning och jag hade bara några löpare efter mig i mål.
Åkte med sönderslagen axel
De vita spåren lockade dock och det har blivit sex Vasalopp för Lisa.
– Det finns ju flera möjligheter på snö och ett sådant är Skarverennet i norska vänorten Hol, Geilo, liksom Marcia de Longa i Italien.
Det sistnämnda loppet mäter sjuttio kilometer och Lisa har deltagit tre gånger.
– Men tredje gången blev det problem. Dagen före loppet åkte jag slalom och föll och slog sönder axeln men en ortoped "klistrade" ihop axeln.
Tabletter togs mot smärtan och Lisa åkte loppet med en arm och stav.
– Vädret var strålande och jag kunde åka men det blev ett års rehabilitering, minns Lisa.
Extremväder
Ett annat riktigt snöäventyr som Lisa deltog i var Arctic Circle Race på Grönland.
– Jag hittade loppet via nätet och tyckte det verkade vara en stor utmaning, säger Lisa.
Det var 220 deltagare från många olika länder. Sträckorna mätte 50 kilometer, 70 kilometer och 50 kilometer.
– På natten efter första sträckan var det 32 minusgrader så det bet i kinderna, säger Lisa.
Deltagarna bar sin egen utrustning men sov i camps.
– Vid sådana aktiviteter upplever man en stark gruppkänsla och det brukar alltid bli några som kommer extra bra överens och en del blir vänner för livet, säger Lisa.
"Galna Gruppen"
Hon har själv fått ett eget kompisgäng genom intresset.
– Vi är sju tjejer som lite skämtsamt kallar oss "Galna Gruppen", skrattar Lisa.
Kontakten finns mellan tjejerna och man träffas just vid sportaktiviteter.
–Border to Border var en sådan aktivitet och det var ett skidlopp från ryska gränsen via Finland till Sverige. Första dagen var det snöstorm rakt emot och ganska tufft. Men stämningen lättades upp av att en finsk deltagare plötsligt började sjunga.
Målmedveten
Lisa tycker att det är viktigt att se sina egna förutsättningar och våga sig ut på lite äventyr.
– Även om ingen kamrat vill följa med så vet jag att jag klarar mig och att uppleva natur, kultur och att nå ett uppsatt mål är härligt.
Men tolv mil i en öken?
– Ja, det verkade vara en bra utmaning och ett mål att träna hårt för, säger Lisa.
Stor utmaning
Medeltemperaturen är 27 grader dagtid och nattetid 14. Löparna får bära med egen utrustning som sovsäck och liggunderlag, mat och vatten samt hygienartiklar. Vila sker i utplacerade bivacker där det finns olika slag av support. Den 21 september samlas löparna och 22:e löps första sträckan 30 kilometer, liksom 50 kilometer dagen efter. En vilodag följs av ytterligare 30 kilometer. Efter målgång väntar festligheter av olika slag.
– Jag vet att det är tufft med både jämn och ojämn terräng samt vissa höjdskillnader men jag känner mig vältränad och har naturligtvis målsättning att klara av utmaningen,säger Lisa.
Ett tänkbart framtida mål är att löpa Full Marathon des Sables som mäter 250 kilometer samt avgörs i Marocko.
– Men det kan ta flera år av träning, funderar Lisa.
Bra support
Motion och konditionsträning under långa perioder är en naturlig del i Lisas liv. Hon bor i Långserud, 20 kilometer från arbetet på Vårdcentralen i Nysäter och ofta blir det cykel tur och retur.
– Jag anser att man ska träna på olika sätt där löpning, cykel och till exempel skidåkning blandas, vilket jag tror lindrar de skador som ibland uppkommer.
– En förutsättning för all tid som går åt för min träning och aktiviteter är en underbar familj där min man Frank drar ett stort och viktigt lass, avslutar Lisa.
Om någon vill följa hennes framfart går det att göra via Half Marathon des Sables hemsida.