Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsfamiljen mitt i jordbävningen

Publicerad:
Familjen Dannberg från Karlstad är på semester i albanska Dürres blev vittnen till lördagens jordbävning. Foto: Privat

Familjen Dannberg från Karlstad är på semester i den albanska kuststaden Durrës. I lördags hamnade de mitt i den värsta jordbävning som har drabbat landet på 30 år.

– Folk kastade sig ut från byggnaderna. Det var absolut det värsta jag har varit med om, säger Niklas Dannberg.

Det var i lördags eftermiddag som ett jordskalv med magnituden 5,6 inträffade knappt fyra mil väster om Albaniens huvudstad Tirana. Senare under lördagsnatten följde flera efterskalv, varav ett uppmättes till 4,8.

Familjen Dannberg, bestående av Niklas, Marie-Louise och sönerna Axel, Arvid och Alvin, var på väg tillbaka till hotellet efter att ha ätit middag på en restaurang när allt började skaka på lördagseftermiddagen.

– Det lät konstigt och sedan började det vibrera i byggnaderna runt omkring och i asfalten under oss. Det var som att det kom en våg genom marken, som en bomb, säger Marie-Louise Dannberg.

Och fortsätter:

– Vi gick efter gatan men alla sprang till mitten av gatan så vi sprang också dit. Vi gick förbi en närbutik och där inne hade massor av saker ramlat i golvet.

"Inte en chans"

När NWT når familjen på söndagen beskriver Niklas Dannberg det som att stå på gelé:

– Det var jätteobehagligt. Det var som att stå på vatten, man åkte bara runt. Det är sådana krafter att man inte har en chans att göra något, säger han.

Efter det flera sekunder långa skalvet begav sig familjen Dannberg tillbaka till hotellet, där de av säkerhetsskäl fick vänta på utsidan tillsammans med de andra hotellgästerna.

– Vi stod utanför och väntade i ett par timmar medan säkerhetstekniker gick igenom hotellet för att det inte hade blivit några skador i hotellbyggnaderna, säger Niklas Dannberg.

– Alla stod utanför hotellet och väntade på information från researrangören. De hade dock inte så mycket information att ge utan berättade vad som hade hänt. Det var många som ville åka hem och personalen hade det tufft, säger Marie-Louise Dannberg.

På hotellområdet har de träffat flera andra svenska turister. Även gäster som befann sig inne i sina hotellrum under skalvet.

– De som bodde i hotellets huvudbyggnad, som är tio våningar högt, upplevde att det var väldigt obehagligt. De hade gungat omkring i sina hotellrum och sett hur murbruk ramlat ned från taket, säger Niklas Dannberg.

– De ville inte ens gå in och hämta sina grejer i sina rum, utan bad personalen att göra det åt dem, säger Marie-Louise Dannberg.

Oroliga för efterskalv

Efter lördagseftermiddagens skalv följde familjen Dannberg lokala medier för att hålla sig uppdaterade om situationen samtidigt som de var oroliga för att det skulle komma fler skalv.

– Det är fruktansvärt, den här ovissheten när man inte vet om det kommer fler skalv. Jag har inte kunnat sova en blund i natt, säger Marie-Louise Dannberg.

Familjen Dannberg mår efter omständigheterna bra och ska nu försöka att återgå till semestern innan de åker hem till Sverige igen.

– Vi hoppas på att få kunna sova i natt eftersom det har varit lite anspänning med alla ljud man hör och rörelser man känner av. Man tror det värsta, säger Niklas Dannberg.

Artikeltaggar

AlbanienNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.